انتشارات امیرکبیر نام یکی از بزرگترین مؤسسه‌های انتشاراتی ایران است که عبدالرحیم جعفری در سال ۱۳۲۸ آن را تأسیس کرد. به گفته خودش، دیدن فرهنگ عربی «لاروس» باعث شد تا به فکر انتشار فرهنگی مثل آن باشد. از جمله فعالیت‌های درخشان این مؤسسه می‌توان به انتشار فرهنگ ۶ جلدی معین، دائرةالمعارف مصاحب و فرهنگ انگلیسی و فارسی آریان‌پور اشاره کرد.

تاریخچه

این انتشارات کار خود را در ۱۲ آبان سال ۱۳۲۸ با خرید سرقفلی اولین فروشگاه خود در خیابان ناصر خسرو تهران آغاز کرد. اولین اثر منتشر شده جزوه‌ای با نام «نماز» بود که با نظر آیت‌الله حاج میرزا خلیل کمره‌ای تهیه شده بود. مدیریت و مالکیت مؤسسه در زمان انقلاب سال ۱۳۵۷ در دست عبدالرحیم جعفری بود. پس از انقلاب  مؤسسه را به سازمان تبلیغات اسلامی واگذار کند. نهایتاً این واگذاری انجام شد و سازمان تبلیغات اسلامی هدایت این انتشارات را در دست گرفت

برخی از عناوین کسب شده توسط این انتشاراتی:

سال ۱۳۸۶، ناشر برتر و برگزیده بیستمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران.

سال ۱۳۸۵، برنده کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال پیامبر اعظم، سنن الرسول.

سال ۱۳۸۴، ناشر برتر و برگزیده هیجدهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران.

سال ۱۳۸۱، ناشر برتر و برگزیده پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران.

سال ۱۳۸۰، ناشر برتر و برگزیده چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران.

 

ليست كتاب‌هاي چاپ اولي اميركبير با موضوعات:

ادبيات

رمان‌هاي بزرگ دنيا

خلاصه رمان‌هاي برجسته

مجموعة «معرفي و نقد آثار كلاسيك جهان»

مجموعة «تصويري از ادبيات كلاسيك جهان»

 

 

  • ادبيات:

1. آيينة جادويي خيال

نويسنده: محمد برفر

تعداد صفحات: 319

بها:  000/65

در كتاب حاضر، نويسنده با استفاده از رويكرد نظري تطبيقي ـ  تاريخي، بر آن بوده تا با مقايسة قصه‌هاي پريان نقاط مختلف جهان، خصوصيات مشترك آن‌ها را آشكار سازد. تبيين رابطة اين قصه‌ها با اسطوره‌ها، و از سويي با آداب و رسوم واقعي اقوام و ملل گوناگون، از ديگر اهداف اين اثر پژوهشي به‌شمار مي‌آيد.

 

2. محراب عشق (تلخيص و بازنويسي خسرو و شيرين)

تلخيص: قربان وليئي محمدآبادي

تعداد صفحات: 90

بها: 000/15

كتابي كه پيش رو داريد، بازنويسي منظومه خسرو و شيرين نظامي به نثر است كه با رعايت بافت و ساختار اصلي منظومه، خلاصه نيز شده است.

 

3. بيا تا جهان را به بد نسپريم (پيام اخلاقي حكيم ابوالقاسم فردوسي)

نويسنده: ميرزا ملااحمد

تعداد صفحات: 203

بها: 000/40

در كتاب حاضر انديشه‌هاي اخلاقي ابوالقاسم فردوسي در شاهنامه بي‌‌زوال او مورد بررسي قرار گرفته است. در اين اثر زمان فردوسي همچون دوران پربار گفتگوي تمدن‌ها معرفي شده و محيط و عوامل آفريده شدن شاهنامه و همچنين مذمت خصلت‌هاي بد، جنگ و صلح، هنر شخصيت‌آفريني و امثال اين‌ها در شاهنامه، با دليل‌هاي فراوان تحليل و بررسي شده‌اند. كتاب نه‌تنها براي آشنايي با انديشه‌هاي اخلاقي حكيم فردوسي، بلكه در امر تربيت معنوي مردم نيز مهم و سودمند مي‌باشد.

 

4. تكه‌اي از زمين

نويسنده: اليزابت لِرد

مترجم: مهناز باقري

تعداد صفحات: 273

بها: 000/45

اين داستان ماجراي هيجان‌انگيز پسري معمولي است كه در دنياي كنوني ما زندگي سخت و برخوردهاي غم‌انگيزي را تجربه مي‌كند. همچنين ماجراي پسربچه‌هاي فلسطيني‌اي است كه تحت حكومت اشغالگران نظامي اسرائيل زندگي مي‌كنند. ماجراي آن‌ها تجربه‌اي ويژه، در زمان و مكاني خاص است، اما تمام اشغالگري‌ها خشونت‌آفرين هستند و براي مردمي كه سرزمينشان تحت اشغال است سختي‌هاي بي‌شمار، و براي ارتش اشغالگر نكبت و بدبختي مي‌آورد. پسرهاي ماجراي اين كتاب به خاطر تمام آن‌هايي كه در چنين شرايطي مجبورند زندگي كنند ايستادگي مي‌كنند و با غلبه بر مشكلات غيرعاديشان رشد مي‌كنند و بزرگ مي‌شوند.

 

5. بر سرير خرد (گزيدة سخن پارسي/ 5)

نويسنده: سيدعبدالجواد موسوي

تعداد صفحات: 98

بها: 000/15

گزيده‌اي از قابوس‌نامه اثر عنصرالمعالي كيكاووس بن اسكندر بن قابوس بن وشمگير بن زيار. آنچه مسلم است اينكه عنصرالمعالي در قرن پنجم مي‌زيسته و تأليف قابو‌س‌نامه را در سال 475 هجري آغاز كرده است. خود و پدر و پسرش هيچ‌يك پادشاه نبوده‌اند اما ظاهراً بر مناطق محدودي حكمراني كرده‌اند.

 

6. گل خزان‌زده (نگاهي به شعر حزين لاهيجي به همراه گزيده اشعار)

نويسنده: سيدعبدالجواد موسوي

تعداد صفحات: 133

بها: 000/16

محمدعلي‌بن ابي‌طالب حزين لاهيجي يكي از پديده‌هاي شگفت فرهنگ ماست. زندگي پر فراز و نشيب، و نحوۀ سير و سلوك او، دانش گستردۀ او و همچنين تأليفات بي‌شمارش، همه و همه گواه بي‌همانندي اوست.

 

7. لطيفه‌هاي ملانصرالدين (طنز در متون ادب پارسي/ 6)

نويسنده: محمدعلي علومي

تعداد صفحات: 149

بها: 000/17

در اين اثر لطيفه‌هايي از ملانصرالدين انتخاب و به شكل داستان كوتاه بازنويسي شده است. اين داستان‌ها با شرايط امروز اجتماعي تناسب و نزديكي دارد و يا لطيفه‌هايي بسيار خنده‌دار هستند، چرا كه با رواج يافتن عام افسردگي، واقعاً خنده و خنديدن، حتي ارزشمند است. گفته‌اند: خنده بر هر درد بي‌درمان دواست!

 

8. ديوان نشاط اسپهاني

مصحح: حسين آذران

تعداد صفحات: 349

بها: 000/80

ديوان نشاط بخشي از كتاب گنجينة اوست و گنجينه خود داراي پنج بخش است كه بخش نخست شامل خطبه‌ها و ديباچه‌ها و وقفنامه‌ها و عقدنامه‌ها و بخش دوم شامل مديحه‌ها و قصيده‌ها و قطعه‌ها و قباله‌ها و بخش سوم فرمان‌ها و نامه‌هاي ارسالي شاه و بخش چهارم شامل نامه‌هايي است كه خود نشاط به شاه و شاهزادگان و درباريان نوشته و بخش پنجم دربردارندة شعرها و سروده‌ها و نوشته‌هاي ادبي واخلاقي نشاط است. ديوان حاضر كه «ديوان نشاط اسپهاني» ناميده شده شامل همة شعرها و سروده‌هايي است كه در بخش دوم و پنجم گنجينه آمده اما بسياري از شعرها و سروده‌هاي نشاط متأسفانه از ميان رفته و در دسترس هيچ كس قرار نگرفته است.

 

9. قلعة حيوانات

نويسنده: جورج اورول

مترجم: اميرشاهي

تعداد صفحات: 109

بها: 000/17

«قلعة حيوانات» ماجراي حيواناتي است كه در يك مزرعه، كنار هم زندگي مي‌كنند. «ارباب جونز» صاحب مزرعه، هريك از حيوانات را به نوعي تحت ستم و استثمار خويش دارد؛ به‌نحوي‌كه سرانجام حيوانات در جريان يك شورش، او را از مزرعه بيرون كرده و ادارة امور را خود به دست مي‌گيرند. جامعة جديدي كه ايجاد مي‌شود ايده‌آل‌هاي بزرگي دارد كه هدف آن بهبود شرايط زندگي حيوانات است. مهم‌ترين قانون اين مزرعه برابر بودن همة حيوانات است.

اين داستان در ادامه توصيف مي‌كند كه چگونه ايده‌آل‌ها به تدريج ناپديد مي‌شوند و چه حوادثي در پي آن به‌وقوع مي‌پيوندد.

 

10. لايم لايت (اقتباس از فيلم‌نامة چارلي چاپلين)

نويسنده: روژه گرونيه

مترجم: رضا سيدحسيني

تعداد صفحات: 208

بها: 000/26

لايم لايت آخرين فيلمي است كه چارلي چاپلين به يادگار گذاشته است. اين رمان را روژه گرونيه (roger gronier) نويسندة فرانسوي از روي فيلم‌نامة چارلي پرداخته است. متني كه در دست شماست، متن كامل لايم لايت است.

 

 

 

  • رمان‌هاي بزرگ دنيا:

11. پير مرد و دريا

نويسنده: ارنست همينگوي

مترجم: نازي عظيما

تعداد صفحات: 151

بها: 000/22

پيرمرد و دريا اثر معروف ارنست همينگوي و شايد به تعبيري هنرمندانه‌ترين اثر وي مي‌باشد.

پيرمرد ماهيگيري كه هشتاد و چهار روز هيچ صيدي از دريا نگرفته يك روز ماهي بزرگي را صيد مي‌كند و قصد دارد تا آن را به ساحل برساند. ماجراهاي بعدي، داستان نبرد و تلاشي است كه پيرمرد با ماهي صيدشده، با دريا و با كوسه‌هاي مهاجم دارد. اما اين همة حرف نيست. آنچه مهم و هنرمندانه است تمامي جزئياتي است كه نويسنده با بيان آن‌ها كلمه به كلمه، سطر به سطر و صفحه و به صفحه دست‌خواننده را مي‌گيرد و پابه‌پا پيش مي‌برد تا سرانجام از ماهيگيري ساده، انساني والا و توانا مي‌سازد. جدال ديرپاي انسان و طبيعت اين بار در هيئتي شكوهمند در اين داستان ترسيم شده است. جدالي كه پيروز محتوم آن انسان است؛ موجودي برخاسته از طبيعت و فراتر از طبيعت.

 

12. تصوير بزرگ

نويسنده: دينو برت‌زاتي

مترجم: بهمن فرزانه

تعداد صفحات: 161

بها: 000/30

بشر تاكنون روبات‌هاي بسياري ساخته است كه صرفاً مقلد مكانيكي حالات و رفتارهاي وي بوده‌اند. اما اين وسوسه همواره با آدمي همراه بوده است كه روباتي بسازد كه افزون بر رفتارهاي سادة مكانيكي، از ويژگي‌هاي صرفاً انساني مانند فكر، انديشه و احساس نيز برخوردار باشد.

تصوير بزرگ داستاني است كه در آن اين ميل وافر بشر به تصوير كشيده شده و علاوه بر آن حوادث و اتفاقاتي كه ناخواسته و خارج از ارادة بشري وقوع مي‌يابند نيز پيش چشمان خواننده ترسيم شده است.

 

13. نشان سرخ دليري

نويسنده: استيفن گرين

مترجم: غفور آلبا

تعداد صفحات: 230

بها: 000/38

كتاب حاضر داستان جواني است كه داوطلبانه به جبهة جنگ پيوسته است. اما سختي‌هاي جنگ و حوادث كه دچار آن مي‌شود او را از اين كار پشيمان مي‌كند.

 

14. يادداشت‌هاي زير زمين

نويسنده: فئودور داستايوسكي

مترجم: رحمت الهي

تعداد صفحات: 241

بها: 000/35

يادداشت‌هاي زيرزمين تراوشات روح ناآرام مردي است كه خود را مريض مي‌پندارد و به‌دليل عصيان روحي و رفتارهاي ناهنجار عصبي قادر به ايجاد تعامل با ديگران نيست. از اين رو در زيرزمين تنهايي خويش و در كنج عزلت، باواگويي انديشه‌هاي خود، به محاجه با روح خويش مي‌پردازد.

 

15. بخش سرطان

نويسنده: الكساندر سولژنيتسين

مترجم: سعدالله عليزاده

تعداد صفحات: 912

بها:

بخش سرطان از مشهورترين آثار الكساندر سولژنيتسين است. حوادث داستان در بخش سرطان يك بيمارستان مي‌گذرد. در آنجا با گروهي از بيماران رودرروييم كه هر كدام به نوعي مبتلا به سرطان مي‌باشند. برخي از آنان شهروندان ساده‌اي هستند كه قرباني شرايط موجودند، و برخي ديگر مديراني كه صاحب پست و مقامات دولتي‌اند كه خود در ايجاد شرايط موجود دخيل بوده‌اند.

 

16. نود و سه

نويسنده: ويكتور هوگو

مترجم: منصور شريف زنديه

تعداد صفحات: 763

بها: 000/125

نودوسه‌ آخرين رمان ويكتور هوگو، شاعر و نويسندة صاحب‌نام فرانسوي است. اين اثر كه نخستين بار در 1873 انتشار يافت به تعبير منتقدان، تابلويي خيره كننده و حماسي از انقلاب كبير فرانسه است. نام رمان تلخيصي از سال «هزار و هفتصد و نود و سه» است كه چهارمين سال انقلاب فرانسه مي‌باشد؛ سالي سرشار از تلاطمات سياسي كه برجسته‌ترين آنها اعدام لويي شانزدهم (در ژانويه) و نيز اعدام ملكه ماري آنتوانت (در اكتبر) همان سال است.

 

17. مضامين حماسي در متن‌هاي ايران باستان

نويسنده: ژيلا ده‌بزرگي

تعداد صفحات: 396

بها: 000/66

روايت‌ها و داستان‌هاي كهن ايراني يادگاري از گذشته تاريخ ايران است. اين روايت‌ها بر مبناي معاني ژرف و عميقي استوار هستند كه از انديشه‌ها، باورها و تمايلات مردم باستان سرچشمه مي‌گيرند با دستيابي به مضامين روايت‌ها تصويري از انسان كهن را مي‌بينيم كه براي تحقق بخشيدن به برخي از آرمان‌هايش با رويدادهايي روبه‌رو مي‌شود و مبارزاتي را انجام مي‌دهد.

 

18. زبان خوش‌آهنگ فارسي

نويسنده: مهين‌دخت صديقيان

تعداد صفحات: 517

بها: 000/80

مجموعه مقالات و تحقيقات، زبان خوش‌آهنگ فارسي اثر دكتر مهين‌دخت صديقيان دست‌آوردي از تلاش استادي گرانمايه است كه سالهاي درازي را در نگارش اين مجموعه به كار گرفته است. از سويي به نكات دقيق دستور زبان فارسي دست يافته و از سوي ديگر با قلم ژرفاي خويش به نوشتن سفرنامه‌هاي گوناگوني پرداخته كه بسياري از ريزه‌كاريهاي ديدني‌هاي اطراف را نقاشي كرده‌اند و از سوي ديگر نيز به نقد و بررسي رگ‌رگي از آب‌شيرين و آب‌شور زندگي سخن گفته است.

 

19.انقلاب و سيل

نويسنده: پرل باك

مترجم: محمد نادري

تعداد صفحات: 174

بها: 000/31

نويسندة كتاب با نگاهي تيزبينانه اوضاع اجتماعي چين را در زمان وقوع انقلاب كمونيستي سال 1927 در قالب داستان‌هايي شيرين بيان مي‌كند كه انتشار آن‌ها در آمريكا، موجب تغيير نگرش آمريكائيان نسبت به چيني‌ها شد. چهار داستان اين مجموعه به اوضاع رقت‌بار مردم چين در زمان جاري شدن سيل خانمان برانداز سال 1931 مي‌پردازد و ناتواني دولت و مردم را در مقابله با اين بلاي طبيعي به نمايش مي‌گذارد.

 

20. تأملي در تذكرة مجالس النفائس (تذكره‌هاي فارسي/ 5)

نويسنده: پرويز بيگي حبيب‌آبادي

تعداد صفحات: 90

بها: 000/10

تذكرة مجالس‌النفائس به زبان تركي جغتايي يا تركي شرقي يكي از منابع قابل توجه در تاريخ ادبيات ايران است كه در قرن نهم و به همت ميرنظام‌الدين اميرعليشير متخلص به نوايي تأليف شده است.

  • مجموعة «معرفي و نقد آثار كلاسيك جهان»:

معرفي و نقد 22 داستان از كتاب «سيري در بزرگترين كتاب‌هاي جهان» كه توسط انتشارات اميركبير منتشر شده است.

اين مجموعه در قطع جيبي سازمان‌دهي شده و در انتهاي هريك از عناوين فهرستي از منابع و مآخذ مورد استفاده ذكر گرديده است.

 

21. معرفي و نقد بربادرفته

نويسنده: مارگارت ميچل

تعداد صفحات: 49

بها: 000/10

 

22. معرفي و نقد بيگانه

نويسنده: آلبر كامو

تعداد صفحات: 82

بها: 000/13

 

23. معرفي و نقد پدران و پسران

نويسنده: ايوان سرگيويچ تورگينيف

تعداد صفحات: 81

بها: 000/13

24. معرفي و نقد پيرامون اسارت انساني

نويسنده: ويليام سامرست موم

تعداد صفحات: 88

بها: 000/13

 

25. معرفي و نقد تراژدي اگمنت

نويسنده: يوهان ولفگانگ فن‌ گوته

تعداد صفحات: 37

بها: 000/10

 

26. معرفي و نقد جنايت و مجازات

نويسنده: فيودور ميخايلويچ داستايوسكي

تعداد صفحات: 51

بها: 000/10

 

27. معرفي و نقد جوليوس قيصر

نويسنده: ويليام شكسپير

تعداد صفحات: 49

بها: 000/10

 

28. معرفي و نقد حكايات كانتربوري

نويسنده: جفري چاسر

تعداد صفحات: 40

بها: 000/10

 

29. معرفي و نقد حماسة اوديسه

نويسنده: هومر

تعداد صفحات: 129

بها: 000/16

 

30. معرفي و نقد خوشه‌‌هاي خشم

نويسنده: جان ارنست استاين‌بك

تعداد صفحات: 55

بها: 000/10

31. معرفي و نقد در جستجوي روزگار از دست رفته

نويسنده: مارسل پروست

تعداد صفحات: 118

بها: 000/13

 

32. معرفي و نقد ديويد كاپرفيلد

نويسنده: چارلز ديكنز

تعداد صفحات: 58

بها: 000/10

 

33. معرفي و نقد قصة گن‌جي

نويسنده: موراساكي شي‌ كي‌بو

تعداد صفحات: 84

بها: 000/13

 

34. معرفي و نقد قهرمان عصر ما

نويسنده: ميخائيل يوري‌يويچ لرمانتوف

تعداد صفحات: 102

بها: 000/13

 

35. معرفي و نقد كلبة عموتم

نويسنده: هريت بيچر استو

تعداد صفحات: 55

بها: 000/10

 

36. معرفي و نقد كوهستان سحرآميز

نويسنده: توماس مان

تعداد صفحات: 73

بها: 000/13

 

37. معرفي و نقد لرد جيم

نويسنده: جوزف كنراد

تعداد صفحات: 91

بها: 000/13

 

38. معرفي و نقد وداع با اسلحه

نويسنده: ارنست (ميلر) همينگوي

تعداد صفحات: 64

بها: 000/10

39. معرفي و نقد ويراني كاخ آشر

نويسنده: ادگار الن‌پو

تعداد صفحات: 72

بها: 000/13

 

40. معرفي و نقد ويلهلم تل

نويسنده: يوهان كريستف فردريك فن شيلر

تعداد صفحات: 135

بها: 000/16

 

41. معرفي و نقد ياوه بازار

نويسنده: ويليام تاكري

تعداد صفحات: 49

بها: 000/10

 

42. معرفي و نقد يوگني اونگين

نويسنده: الكساندر پوشكين

تعداد صفحات: 119

بها: 000/13

  • مجموعة «تصويري از ادبيات كلاسيك جهان»:

معرفي 22 داستان از كتاب «سيري در بزرگ‌ترين كتاب‌هاي جهان» كه توسط انتشارات اميركبير منتشر شده است.

اين مجموعه در قطع خشتي سازمان يافته و تصويرسازي شده است.

 

43. آدمك‌‌هاي عالمگير روسوم

نويسنده: كارل چاپك

تعداد صفحات: 32

بها: 000/13

 

44. تراژدي آنتيگون

نويسنده: سوفوكل

تعداد صفحات: 42

بها: 000/13

45. ايلياد

نويسنده: هومر

تعداد صفحات: 42

بها: 000/13

 

46. باباگوريو

نويسنده: اونوره دو بالزاك

تعداد صفحات: 35

بها: 000/13

 

47. برادران كارامازوف

نويسنده: فيودور داستايوسكي

تعداد صفحات: 42

بها: 000/13

 

48. بينوايان

نويسنده: ويكتور هوگو

تعداد صفحات: 35

بها: 000/13

 

49. پرومته دربند

نويسنده: آشيل

تعداد صفحات: 34

بها: 000/13

 

50. تائيس

نويسنده: آناتول فرانس

تعداد صفحات: 36

بها: 000/13

 

51. جنگ و صلح

نويسنده: لئو تولستوي

تعداد صفحات: 32

بها: 000/13

 

52. خسيس

نويسنده: مولير

تعداد صفحات: 36

بها: 000/13

 

53. دكامرون

نويسنده: جوواني بوكاچو

تعداد صفحات: 32

بها: 000/13 

54. دن‌كيشوت

نويسنده: ميگل دو سروانتس ساودرا

تعداد صفحات: 40

بها: 000/13

 

55. سفرنامه گاليور

نويسنده: جاناتان سويفت

تعداد صفحات: 40

بها: 000/13

 

56. سوگنامة امريكايي

نويسنده: تئودور درايزر

تعداد صفحات: 40

بها: 000/13

 

57. غرور و تعصب

نويسنده: جين آستن

تعداد صفحات: 29

بها: 000/13

 

58. فاوست

نويسنده: يوهان ولفگنگ فن گوته

تعداد صفحات: 36

بها: 000/13

 

59. فردوس از دست رفته

نويسنده: جان ميلتن

تعداد صفحات: 45

بها: 000/13

 

60. كانديد

نويسنده: ولتر

تعداد صفحات: 32

بها: 000/13

 

61. كجا ‌مي‌روي؟

نويسنده: هنريك سينكيويچ

تعداد صفحات: 36

بها: 000/13

 

62. كمدي الهي

نويسنده: دانته آليگيري

تعداد صفحات: 36

بها: 000/13

63. گرسنگي

نويسنده: كنوت‌ هامسون

 

 

64. هملت

نويسنده: ويليام شكسپير