دانلود کتاب 25 سال در کنار پادشاه: خاطرات اردشیر زاهدی
پس از اشغال ایران توسط نیروهای متفقین در سوم شهریور ماه ۱۳۲۰ و به دنبال خروج رضاشاه از ایران دخالتهای پنهان انگلستان در ایران رویه علنی بخود گرفت، و در حالیکه شوروی ها معتقد به حذف رژیم سلطنتی پهلوی و تأسیس جمهوری در ایران انگلیسی ها به حمایت از فرزند (ولیعهد) شاه تبعیدی پرداخته و دوستان آمریکایی بودند خود را نیز به حمایت از این تصمیم فراخواندند.
از این تاریخ به بعد دخالت های انگلستان و آمریکا در تمامی شئونات زندگی ایران و ایرانیان رویه علنی و آشکار بخود گرفت که اوج آن اقدام مشترک آمریکا و انگلستان در انجام کودتای ۲۸ مرداد ماه سال ۱۳۳۲ و سرنگونی حکومت ملی مرحوم دکتر. محمد مصدق پرچمدار نهضت ملی کردن صنعت نفت ایران بود.
از سال ۱۳۳۲ به بعد نام زاهدی ها در ایران بر سر زبانها افتاد. غائله گردان کودتای نظامی ۲۸ مرداد ۳۲ در ایران سرلشگر فضل الله زاهدی بود که به هیچ وجه ارتباط خود با سازمان جاسوسی آمریکا و رئیس سی - آی - ا (آلن دالس) را پنهان نمی کرد. او پس از پیروزی کودتا و سرنگونی دولت دکتر مصدق به نخست وزیری رسید و پسر جوانش مهندس اردشیر زاهدی هم با دختر محمدرضا شاه ازدواج کرد و داماد شاه ایران شد اگر چه عمر نخست وزیری میهند فضل الله زاهدی چندان طولانی نبود اما فرزندش مهندس اردشیر زاهدی) از سال ۱۳۳۲ تا آخرین روزهای سلطنت محمدرضا شاه برای مدت ۲۵ سال در کنار شاه باقی ماند و حتی پس از متارکه و طلاق گرفتن شهناز پهلوی و خارج شدن از کسوت دامادی شاه همچنان دوست و محرم محمدرضا شاه و خانواده پهلوی و دیبا باقی ماند و سالها وزیر امور خارجه و سفیر کبیر ایران در ایالات متحده و مشاور اصلی شاه سابق بود.
بدون تردید شخصی که ۲۵ سال مشیر و مشار و محرم اصلی اسرار دربار شاهنشاهی پهلوی بوده است اطلاعات و خاطرات ذیقیمت و تکان دهنده ای دارد. اردشیر زاهدی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایالات متحده زندگی می کند همچنان جزو محارم بازماندگان شاه سابق است و بعضی از امور سیاسی و اقتصادی همسر شاه سابق (فرح) و فرزندان او را اداره میکند.
زاهدی که هم اینک ۷۵ سال سن دارد علیرغم سی زیاد از سلامت جسمانی خوبی برخوردار است و در بورلی هیلز لس آنجلس در ویلای مجلل خود که به قیمت ۲۵ میلیون دلار از بیل کرازی خریده است زندگی اشرافی و پر از تجملی را می گذراند. خبرنگار ساندی تلگراف که در سالگرد سقوط رژیم شاه با زاهدی مصاحبه کرده است.
در توصیف و بلای چهار هکتاری زاهدی مینویسد این ویلای مجلل و ساختمانهای اشرافی آن از زمره گرانترین بناهای مسکونی جهان هستند.
او در حال حاضر بیشتر اوقات روزمره خود را صرف بازی پوکر با شاهزادگان پهلوی و همسران آنها می کند و رجال و سیاستمداران اسبق ایران و همچنین نمایندگان کنگره آمریکا و سیاستمداران برجسته اسبق آمریکا و هنر پیشگان معروفی که در بورلی هیتر همسایه زاهدی هستند به ملاقات او می آیند آقای اردشیر زاهدی تبعه آمریکا و در حقیقت یک آمریکایی ایرانی تبار است که به واسطه خدمات ارزنده ای که در گذشته به منافع آمریکا انجام داده است بسیار مورد احترام و تجلیل مقامات دولتی آمریکا و بویژه وزارت امور خارجه این کشور قرار دارد و به همین خاطر دولت فدرال مخارج حفاظت از وی را می پردازد و بطور بیست و چهار ساعته ماموران پلیس در اطراف ویلای او نگهبانی می دهند. اردشیر زاهدی در مهرماه ۱۳۰۷ در تهران به دنیا آمد.
خانم مینو صمیمی در کتاب خاطراتش از او به عنوان مشاور جنسی شاه و کسی که بریژیت باردو استاره مشهور فرانسوی را برای معرفی به شاه سابق به سوئیس آورده بود یاد می کند. از تشید حسین فردوست هم در کتاب خاطراتش (ظهور و سقوط سلطنت پهلوی از اردشیر زاهدی به همین عنوان یاد کرده و می نویسد زاهدی و دوستانش دختران زیبا را به ویلای حصارک می کشاندند و سپس به شاه تلفن می کردند تا بیاید و به جمع آنها پیوندها فرح پهلوی هم در کتاب خاطراتش (زندگی من - هزار و یک روز من می نویسد
او بعد از اتمام تحصیلات ابتدایی در تهران و اصفهان به بیروت رفت و دوران دبیرستان را در لبنان و در یک کالج آمریکایی به پایان رسانید. اردشیر زاهدی در سال ۱۳۲۸ از یک کالج کشاورزی در ایالت ، بوتان فارغ التحصیل شد و وزارت فرهنگ وقت ایران مدرک او را معادل «لیسانس، ارزیابی کرد. استاد بجامانده در ساواک ایران و اسنادی که پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام بدست آمد نشان میدهند که اردشیر زاهدی از زمان تحصیل در کالج آمریکایی بیروت با کرمیت روزولت، آشنا شده و از همان زمان جذب سازمان تازه تأسیس سی - آی ـ ا شده بود. همچنین اسناد موجود نشان میدهند که اردشیر زاهدی پس از پایان تحصیلات در کالج کشاورزی ، یوتاه و بازگشت به ایران با آمریکائیان شاغل در اصل چهار ترومن، دوستی و صمیمیت داشته و در تدوین مقدمات کودتای ۲۸ مرداد ماه سال ۱۳۳۲ نقش مهمی را در کنار پدرش ایفا کرده است. اردشیر زاهدی در سالهای بحرانی ۱۳۳۰ و ۳۱ به ایران آمد و به سمت معاون خزانه داری کمیسیون مشترک ایران - آمریکا برای توسعه امور کشاورزی اصل چهار ترومن) برگزیده شد.
در استخدام وی آقای گریدی سفیر و آقای وارن، رئیس اصل چهار آمریکا در ایران نقش اصلی را داشتند و اسناد موجود سی - آی - ۱، نشان می دهند که عزیمت وی به ایران و استخدام در اصل چهار پوششی برای به کارگیری اردشیر زاهدی در عملیات محرمانه سی - آیا در ایران بوده است.
در اسفندماه سال ۱۳۳۱ که اوضاع داخلی ایران آبستن حوادث غیر مترقبه ای بود زاهدی از طرف وزارت کشاورزی به آمریکا اعزام شد. کرمیت روزولت، گرداننده اصلی کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ در ایران در خاطرات خودشی از اردشیر زاهدی با نام مستعار مصطفی یاد میکند و می نویسد که در سازمان سی - آیا او را با نام پسر خوب Awat boy صدا می زدند. اردشیر زاهدی رابط اصلی سی - آیا با پدرش (سپهبد فضل الله زاهدی) بود و در عملیات کود تا نقش مهمی ایفا کرد که خودش در این کتاب خاطرات با ذکر جزئیات و با افتخار از آن یاد میکند.
اردشیر زاهدی در سالهای نخست وزیری پدرش در کنار او بود و در آبان ماه سال ۱۳۳۹ با شهناز پهلوی (دختر محمدرضا و فوزیه) ازدواج کرد که این ازدواج پس از هفت سال به متارکه انجامید. حاصل ازدواج زاهدی با شهناز پهلوی یک دختر به نام مهناز بود که در حال حاضر در آمریکا زندگی میکنند و همسر یک سرمایه دار آمریکایی است. اردشیر زاهدی از سال ۱۳۳۵ به بعد با حمایت آمریکایی ها در وزارت امور خارجه ایران مصدر مشاغل مختلفی گردید و مدنها سرپرست امور دانشجویان ایرانی مقیم خارج بود.
او بعدها به وزارت امور خارجه منصوب شد و تا پایان عمر رژیم شاهنشاهی سفیر کبیر ایران در آمریکا بود. زاهدی علیرغم متارکه با دختر شاه همچنان دوست صمیمی و نزدیک پدرزن سابقش باقی ماند و آنطور که از متن خاطرات امیر اسدالله علم (مینو صمیمی) فریده دیبا شاهپور غلامرضا پهلوی - فریدون هویدا، قره باغی و سایر دست اندرکاران رژیم گذشته و حتی خود فرح دیبا زندگی من - هزار و یک روز (من) نزدیک ترین فرد به امور خصوصی و زندگی سری محمدرضا شاه بوده است.
دیدگاهها
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا