پشتیبانی از ساعت ۹ صبح الی ۱۰ شب :  ۰۹۱۲۵۳۴۳۶۴۴

کتاب فلسفی

قفسه کتب فلسفی اعم از تاریخ فلسفه و شاخه های فلسفه

.........................................................................................................

دانلود کتاب علم ما به عالم خارج اثر برتراندراسل ترجمه نجف دریابندری

 

 

مسئله ای که به عنوان مثال برای بیان روش خود انتخاب کرده ام مسئله نسبت میان حسیات محض از یکطرف و مکان و زمان و ماده مصطلح در علم فيزيك ریاضی از طرف دیگر است. اهمیت این مسئله را دوست و همکارم دکتر وایت هد بمن خاطر نشان ساخت و در واقع کلیه موارد اختلاف بین نظریاتی که در این کتاب اظهار شده و آنچه در کتاب «مسائل فلسفه» پیشنهاد گردیده بر اثر راهنمائیهای اوست.

برای تعریف نقطه و طریقه بحث در بارۀ آنات و اشیاء» و بطور کلی نحوه تصور عالم ماده به عنوان يك تركيب اعتباری بجاى يك امر مستفاد و مستنتج از مقدمات و علل نیز مدیون او هستم و آنچه در این باب اینجا گفته شده در واقع خلاصه مجملی است از نتایج دقیق تری که ایشان در جلد چهارم از کتاب «مبانی ریاضیات تشریح خواهد نمود چنانکه ملاحظه میگردد اگر طريقه عمل او در این مباحث درست دنبال شود مادۀ اختلاف و علت مناقشات طولانی و کهن بین اصحاب واقع» و «تصور» را میتوان بنحو روشن تری بیان کرد و روشی برای حل آنچه در مسئلۀ متنازع فیه بین آنها قابل حل باشد به دست آورد. تفکرات نظری دوره های گذشته در بارۀ حقیقت یا عدم حقیقت عالم مادی از ابتدا به واسطهٔ فقدان نظریۂ صحیحی در باب مسئلۀ عدم تناهی دچار آشفتگی و سرگشتگی بوده است.

این اشکال اکنون براثر تحقیقات گئورگ کانتور برطرف شده لیکن حل تفصیلی و تحقیقی مسئله به وسیلهٔ ساختن ترکیبات ریاضی مبتنی بر اعیان حسیۀ واقعیه فقط به واسطهٔ رشد و تکمیل منطق ریاضی میسر گردیده است که بدون آن عمل با مفاهیمی که دارای درجه و مرتبه لازم انتزاع و تفصیل باشند عملا غیر ممکن است.

توضیح این مطلب در رسالهٔ مختصری مانند این مجموعه خطابه ها که برای غیر اهل فن نوشته شده ممکن نیست ولی پس از انتشار کتاب دکتر وایت هد کاملا روشن خواهد شد اما در منطق نظری محض که در این رساله مختصر اشاره ای بدان رفته من از کشفیات بسیار مهم دوستم آقای لودويك ويتگنشتاین قبل از انتشار استفاده کرده ام. چون قصد من بیشتر توضیح روش و طریقه تحقیق است بسیاری مطالب را که هنوز ناقص و در مرحله تحقیق و آزمایش است ذکر کرده ام، زیرا لازم نیست طریقه ساختن همیشه به وسیلهٔ ارائه ساختمان حاضر و کامل آموخته شود.

جز در مورد مطالبی از قبیل نظریه کانتور در باب عدم تناهی سایر نظریاتی که ابراز شده هيچيك جنبه قطعیت ندارد ولی اعتقاد من این است که حتی در مواردی که نظریات مزبور محتاج تعدیل باشد تعدیلات مزبور نیز باید به همان طریقه ای که احتمال صحت نظریۀ اصلی به دست آمده کشف گردد و به همین جهت است که من از خوانندگان تقاضا دارم نسبت به نقص و عدم تمامیت آنها غمض عین نمایند.

 

برای خرید کتاب علم ما به عالم خارج نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید . و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

دانلود کتاب اشارات و تنبیهات اثر ابوعلی سینا تصحیح احسان یارشاطر

 

 

این کتاب مشتمل بر دوجزه است: منطق و حکمت، متن عربی آن قصيح و موجز است و چنانکه نام آن گواهی میدهد این میشا در آن از تفصیل دوری جسته و در بیان مطالب باشاره و تنبیهی اکتفا کرده است. از اینرو فهم مسائل آن همیشه آسان نیست، شروح و حواشی متعددی نیز که بر این کتاب نوشته شده گواه بر این معنی است (۱) آنچه کتاب ادارات را در میان آثار معتبر ابن سینا امتیاز خاص می بخشد فصول آخر آن است که در آنها شیخ بذکر مبادی عرفانی و مقامات و کرامات عارفان و تعلیل و امور غریبه ، ، چون سحر و معجزه و طلسم و نیرنگ ، پرداخته است . ابن سینا، چنانکه پوشیده ایست پیروی از ارسطو و فلاسفه ملاء و تبعیت از شیوه ایشان مشهور است.

و از اصحاب منطق و استدلال شمرده میشود. از اینرو توجه وی بعوالم عارفان و قبول مبادی صوفیان در بادی امر منافی شهرت وی بنظر میرسد، و چنین مینماید که ابن سینا در سیر معنوی خود بتدریج از روش فلاسفه مشاء دور شده و بروش پیروان افلاطون، خاصه فلوطین و حکمای مکتب اسکندریه، نزدیک گردیده است .

اما در قبول این معنی باید در نظر داشت که فلسفه ای که مسلمین بنام فلسفه مشاه میشناختند اصولاً آمیزشی از فلسفه استدلالی ارسطو وقلسله اشراقی افلاطون و پیروان او بود و بسیاری از شارحان کتب ارسطو که آثار آنها یعربی ترجمه شد و در دسترس مسلمانان قرار گرفت بمكتب حکمای اسکندریه تعلق داشتند. ابن سینا نیز از همان نخست بسیاری از آراء این حكما را بنام فلسفه مشاء پذیرفت، چنانکه عقیده ابن سینا درباره خلقت که در همه آثاروی دیده میشود، و مبتنی بر انبعاث موجودات از طریق و تجلی ، است، اصولاً ملتیس از آراء فلوطین پیشوای حکمای مکتب اسکندریه است ، به ارسطو كتاب الولوجی (۱) که بنام یکی از آثار ارسطو توسط عبدالمسیح بی نعيمة الحمصي بعربی ترجمه شد و یعقوب بن اسحق الكندى آنرا تهذيب کرد و در دسترس استفاده مسلمین قرارداد، در حقیقت مخلوطی است از آثار فلوطین و فرفوریوس (۱) که توسط یکی از مؤلفین سریانی در قرن ششم میلادی تألیف گردینی (۲) بنابراین، عرفان افلاطونی چندانکه بنظر میرسد اصولاً از فلسفه ابن سینا دور نیست. اما این نیز محتمل است که این سینا در طی مدیر معنوی خود بیش از پیش بحكمت عرفانی از دريك شده باشد.

این راهی است که بسیاری از فیلسوفان و منکران سپرده اند. فصول آخر اشارات این احتمال را قوت می بخشد . پژوهندگی ابن سینا ابن سینا بی شک از فلاسفه ای نبوده است که پای بند میراث گذشتگان بماند و تنها باخذ و اقتباس قانع باشد. با آنکه در اصول پیوسته بمیراث فلسفی یونان و فادار ماند ، در فروع صاحب اجتهاد بود و در بسیاری از مسائل با پیروان ارسطو اختلاف یافت . در مقدمة حكمة المشرقيين ، که با وجود اختصارش باید از آثار رفیع و گرانبهای ابن سینا شمرده شود، همه جا آثار این کوشش و جستجو و استقلال رأی آشکار است. چنانکه از این مقدمه پیداست ، در بسیاری از امور ابن سینا پیوسته باختلاف نظر خویش با فلاسفه پیشین که بییروی آنان شهرت داشته آگاه بوده است، اما جدائی افکندن و راه نفاق سپردن را روا نمی شمرده از اینرو در کتبی که برای عامه طلاب فلسفهتألیف کرد از انتقاد فلسفه یونانی عموماً باز ایستاد و در بیان خطایانی ایشان باغماض گرائید.

 

 

برای خرید کتاب اشارات و تنبیهات نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید. برای دانلود کتاب به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

 

دانلود کتاب الفبای جدید و مکتوبات اثر فتحعلی آخوندزاده

 

 

ميرزا فتحعلی آخوند اوف (۱۸۷۸-۱۸۱۲) علاوه بر اشعار وشش کمدی و «حکایت یوسف شاه ، و«مکتوبات كمال الووله، و آثار متعدد انتقادى و فلسفى و يك سلسله نامه ها درباره ایجاد الفبای عربی و انتشار آن بعد از پیدایش اسلام در بین ملل دیگر و لزوم اصلاح و تغییر این الفبا تصنيفات ذیقیمتی دارد فیلسوف عالیقدر زبانهای آذر بایجانی، فارسی ، عربی و روسی را بعد د کمال می دانسته و در این زبانها آثار گرانبهائی از خود به یادگار گذاشته است .

این جلد چنانکه ملاحظه میشود شامل تحقیقات آخوند اوف درباره پیدایش خط والقباد ایجاد خط کوفی و نسخ و نستعلیق و کلوت های علمی در راه تسهیل و تکمیل این خط و بالاخره پیشنهاد لزوم تغییر الفبای عرب ولوايح مختلفه الفبای جدید میباشد .

همچنین نامه های مختلفی که آخوند اوف در بار ها الفبا و چاپ مکتوب كمال الدوله» و در موضوعات گوناگون برای دوستان و آشنایان و مسئولین امور زمان خود نوشته است ، در این کتاب گردآوری شده است. آرشیو آخوند اوف که در مخزن آثار خطی فرهنگستان علوم ا. ج. ش. س . میباشد میتوان گفت که از حیث کمیت و کیفیت استاد از بهترین و کاملترین آرشیوهای نویسندگانی است که از آثار آنها در این گنجینه پر ثروت نگهداری می شود. این برتری در سایه - لبقة كم خير و قابل تحسین خود نویسنده در ثبت و ضبط و حفظ آثار خود و دیگر ان میسر گردیده است.

میرزا فتحعلی آخر تعارف القریباً از تمام نامه هایی که به دوستان خود ارسال داشته است رونویسی نموده و در دفاتر مخصوص ثبت کرده است و همچنین مین نامه های دوستان خود را نیز با سلیقه تمام نگه داشته است.

علاوه بر اینها اصل غلب آثار ادبی و فلسفی وی مثلا متن تمام کمدی ها و حکایت یوسف شاه» ومتن مکتوبات كمال الدوله به زبان های آذربایجانی و فارسی و روسی در که نسخه در آرشیو نامبرده موجود است. در سایه این سلیقه و ترتیبی است که در حدود دو ثلث میرات قلمی آخونداوف از خطر نابودی مصون مانده است زیرا از تالیفات این نویسنده عالیقدر در دوران زندگیش فقط قسمت کمی چاپ و منتشر گردیده بود و مابقی آنها مثلا مکتوبات کمال الدولة المام أثار انتقادي و فلسفی و اغلب اشعارو كلية ترايح ورسالات الفبای جدید سالها پس از مر که وی چاپ شده است .

در میان آثار آخونداوف نامه های وی نیز از لحاظ ارزش علمی و ادبی قابل ملاحظه است. در این نامه ها اغلب و شاید بطور کلی از مسائل جدی علمی و ادبی بحث می گردد و بخشی از آنها به غیر از عنوان هیچگونه شباهتی به مكتوب ندارد. مثلا مقاله انتقادی آخر نمار في حر باره جلال الدین محمد مولوی در حقیقت نامه ایست که به قول نگارنده آن ، از کثرت بیکاری در پیلان وجود تحر یر یافته ، و به عنوان نامه به دوست خود شیخ الاسلام قفقاز آخوند ملا احمد حسین زاده فرستاده شده است. رسالات اعتقادی مشهور در باره يك كلمه و نمایشنامه های میرزا آقاد در ساله ایراده وه گریتینگاه عبارت از نامه هایی است که آخر تعارف برای دوستان صاحب قلم و نویسندگان معاصر خود نگاشته است. از اینجا می توان به اهمیت نامه های آخر تصادف پی برد.

همچنین با گفته نماند که این مجموعه حاوی تمام نامه های آخر تصادف نمی باشد و طبع و نشر همه آنها از حوصله این کتاب خارج است و این کار سودمند و لازم وقتی انجام خواهد پذیرفت که بطور کلی آرشیو نویسنده چاپ و منتشر گردد . رویهمرفته این نامه ها دو موضوع اساسی را در بر گرفته است : قسم اول نامه هایی است که در موضوع انقبا نوشته شده و قسم دوم درباره طبع و نشره مکتوبات کمال الدوله ، تحر یر یافته است. الوايح الفبای جدید آخوند اوف و پیشنهادهایی که برای دول ایران و عثمانی تقدیم داشته است حاکی است که وی از اول طالب تغییر القباع عرب نبوده است و در نخستین مرحله می خواسته است فقط در القبا اصلاحاتی عمل آید .

برای خرید کتاب الفبای جدید و مکتوبات نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

 

دانلود کتاب فلسفه تاریخ ابن خلدون اثر محسن مهدی ترجمه مجید مسعودی

 

دوران زندگی ابن خلدون دوثلٹ آخر چهاردهم (هشتم هجری) و قسمت اعظم دهة اول قرن پانزدهم (نهم هجری) دافرام ی گیرد۔ اپن خلدون درحیات سیاسی افر بقای شمال غربی وتاحد کمتری دد حیات سیاسی اسپانیای مسلمان مصر فعالانه شرکت داشت۔ با تاریخ ‎‏ این سرزمینها بخوبی آشنا بود ، ازحوادٹ مهمی که در سرزمینهای ‎‏ در خاورمیانه ودور روی می داد ، ازمقاومت ‏ ودرعین حال مداوم بیزانس دربرابر ترکان عثمانی ۰ د از «رنسانی* اروپای غربی آ گاهی داشت این حوادث چه آ نهایی که اد به چشم خود دیده و چه آ نهایی که از ادبیات تاربخی معاصر ۰ و ازگزارشهای سفیران ، سیاحان ‏ استنباط کرده بود اثر ژرف و پایداری در ذهن او بجا گذاشت ۔ ابن خلدون اهمیت این حوادث ‏ آهنگ سر بع جنبش ودر تحول عمیقی می دیدکه این حوادث رابه وجود می آورد۔ برخلاف جنبشها و تحولات چهارقرن پیش ازآن ،که ساخت اصلی جامعة اسلامی دا دست۔ نخورده به جاگذاشته بودش حوادثی که به دنبالة طاعون اواسط قرن چهاردهم هشتم روی داد شرايط کاملا‏ به وجود آورد۔ لازم بودکه این شرایط برای استفاد مورخان ‎‏ ثبت شوند، و به منظور درك اینکه چه نکاتی دا دد باد ماهیت تاریخ آشکار می ساز ند تحت بررسی ددآ بند وبه عنوان باور کار عملی خردمندان مورد استفاده قرارگیر ند۔

ازاین رو شرح مختصری از این حوادث که بیشتر از آثار خود ابن خلدون اقتباس شده است برای پی بردن به پیدایش وماهیت افکار اوشاید سودمند افتد " قلمرو اسلام درقرن چهاردهم میلادی به مراتب از قرن هشتم بعنی دردوران خلافت پرشکوه وعظمت هرون الرشید( که ازسال۷۸۶ تا ۸۰۹ میلادی۔ فرمانروایی کرد ) پهناودتر بود ۔ صلیبیون از سواحل شام رانده شده بودند و تهاجم متقابل موفقیت آمیز مسلمانان در آسیای صغیر، قلمرو ‎slg‏ رابه حوز ناچیزی محدود کرده بود ۔ متصرفات اسلام دد اسپانیا و جزایر مدیترانه پیوسته کاهش می بافت ، لیکن فتوحات ترکان عثمانی ، وگروندگان جدید به دین اسلام دد سودان، روسیه؛ هندوستان ، اندونزی و آسیای مرکزی به حدی زیاد بودندکه زبانهایی که درغرب براسلام وارد می شد دربرابر آ نها ناچیز وحقیر جلوه می کرد". ولیکن ازنظر داخلی اوضاع کمتر ثابت و یکدست وددخودستایش بود۔ قرنها بودکه کشودرگشایان از هرسو یکی پس از دیگری جراحات ژرف و پی ددیی بر آن بیکر عظیم ‎‏ بودند۔ ترکان سلجوقی، صلیبیون مسیحی،اءراب بادیه نشین بر برو بنی هلال و بالاخره ‎‏ و بران کردن وساختن وچپاول را برعهده گرفتند۔ اینها عوامل داخلی تجزیه دا تشدید و تسربع کردند ۔ شهرهای بزرگ بدوبرانی افتادند . قناتها خراب شدند و در نتیجه کشاورزی روبه انحطاط گذاشت.

ازهم گسیختگی شیراز دستگاه اداری موجب  افتادن وسائل ارتباط ۾ و کاهش۔ داد وستد محلی وبین المللی شد ۔ مالیاتهای کمرشکن که برای جنگهای بی درپی ضرورت داشت و روش اجاره دادن اراضی به سرداران فثودالی که متعهد به پرداخت پوز و تهیه سرباز درازاء آن می شدند (وغالباً هم بدهی خود دا بسیادکم وبسیاد دبر می دادند) برانحطاط و آشفتگی می افزود'۔ در بسیاری از نواحی مانندافر بقای شمال باختری، کرانة شام؛ عراق وشمال ایرانه شهر نشینان بدینسان درمعرس تاخت قبایلl‏ وغلا و آفات ‏ قرادداشتند. ولیکن جهان اسلام به نور یکان دچاداین مصائب نبود ۔ تنوع ونابرابری دد شئون گوناگون زندگی فرهنگی از خصائص قرن چهاددهم میلادی بود ، و لازم است که هرمنطقه ای دا جداگانه بادقت بیشتری مطالعه کنیم تابه کل بهتر پی ببریم ۔ ۲ . مغولها قلمرو شرقی اسلام دا از هند تا سواحل فرات تقسیم و برآن فرمانروایی کردند .

 

 

برای خرید کتاب فلسفه تاریخ ابن خلدون نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید.