پشتیبانی از ساعت ۹ صبح الی ۱۰ شب :  ۰۹۱۲۵۳۴۳۶۴۴

کتاب سیاسی

دانلود رایگان کتاب سیاسی

..................................................................................................

دانلود کتاب تلاش آزادی اثر محمد ابراهیم باستانی پاریزی

 

سال ها پیش در یکی از روزهای اواخر تابستان ۱۳۲۵ برای ادامه تحصیلات عازم تهران بودم . قسمت عمده کویر لوت را از کرمان و رفسنجان تا اردکان و عقدا پشت سر نهاده به آبادی رسیدم که نایین خوانندش، این آبادی شهری است ولی کوچک و دهی است اما بزرگ با این نام نا آشنا نبودم ، حد اقل شهرت هیای معروف آنرا در کتابها خوانده بودم ، و بعض رجالش را بنام شناخته بودم ، مسافرت ما با اتومبیل باری بود و من ورفیق هم کلاسم بر فراز اتومبیل جای داشتیم و حرارت جوانی و تحصیل بهر حال گرممان داشت، از دور گندی کبود در این شهر بنظر آمد و همسفران گفتند : مقبره پیری است در نایین ، و دیگری گفت مقبرة جد خانواده مشير الدوله و پیرنیا هاست و مراد میدهد! من که سه جلد کتاب ایران باستان و ایران قدیم پیرنیا را دیده و اجمالا خوانده بودم و مراد دل از تاریخ ایران قدیم یافته بودم سخنش را تصدیق کردم .

سالها از این سفر گذشت، در دوره دانشکده بارها کتاب ایران باستان را زیرورو کردم، اما اطلاع مفصلی از احوال مؤلفش بدست نیاوردم گاه گاه در بعض کتب تاریخ معاصر با جراید بنام های مشیر الدوله بالموقين الملک که کلمه پیرنیا بدنبالش می آمد ، بر میخوردم ولی هيچيك متضمن شرح حالی از این رو نبود .

امسال که ایران باستان تجدید چاپ میشد ، قرعه قال بنام من آمد. که مطوری چند در باب دردی که بعقیده شخصی خود، او را بزرگترین رجل سیاسی و اخلاقی و فرهنگی معاصر می شناسم ، بقلم آرم ، این کار البته از حد چون منی خارج بود ، چه بسیار کسان بودند که شایستگی بیشتر و اطلاعات مفصلتر از من داشتند، ولی شیفتگی و علاقه من به سرگذشت این داهیه قرن بیستم ایران، پای گستاخی را پیش آورد : همه در خورد وصال تو و من از همه گیر همه حیران جمال تو و من از همه بیش نگارش ترجمه بزرگان عصر، خصوصاً کسی که چند روزه نمایندگی جلس داشته و چهار بار بمقام صدارت مملکت رسیده و بیست بار در ایینه های مختلف وزیر بوده و هم اکنون پیش از ثلث قرن از وفات او گذشته است، کاری دشوار است، چه اصولاً تاریخ این ایام هنوز در ین بیطرفی و بی عرضی به رشته تحریر نیامده بسا از بازیگران صحنه های ان، هنوز حیات دارند و طبعا خاکستر تبییات از چهره عقاید و آرام کنار نرفته و غرضها وكينه ها و اوهام وتصورات از آئینه دلها زدوده نده است ، پس چگونه توان بر احوال کسی بی فرضانه آگاه شد که دود بیست و پنج سال عمر خود را در کشاکش بزرگترین حوادث عصر گذرانده و در تحولات بزرگ کشور ، بحن ، عنصری مؤثر بوده است ؟

با همه این احوال به مصداق مالا بذراك كله الاشتراك حله ، بقدر قدرت خود دست بدین مهم بازیدم، و شرح حالی قاعدی مختصر از مرحوم حسن خان پیرنیا مشیر الدوله و پدرش میرزا نصر الله تهیه کردم که هر چند ناقص است ولی بهر حال گوشه ای از یک دوران کوتاه از تاریخ ایران را - که اتفاقا پر از حوادث و پیش آمدهای مهم و سهمگین است - در بردارد . مرحوم مشیر الدوله در پیدایش مشروطیت، در ماجراهای محمد على شاه و مشروطه خواهان، در اعتراض به قرارداد ۱۹۰۷ در لغو قرار داد ۱۹۱۹ ، درختم قضایای خیابانی و جنگل و اعاده آذربایجان ، در وقایع کوتای ۱۲۹۹، و در قضایای جمهوریت، همه جا دخیل و وارد و عضو مؤثر بوده و همه جا جانب مردم و عامه و در عین در پیدایش فرهنگ جدید و ایجاد مدرسه علوم سیاسی و حقوق و همچنین ایجاد دادگستری جدید ایران، سیم اکبر از آن اوست و با همه اینها نگارش سه جلد ایران باستان مقام و حق او را تایدان پایه بالا میبرد که حق فردوسی و شاهنامه بر ملت ایران، با کمی تسامح با آن تفاوت زیادی ندارد ... اینک با توجه باین مراتب به ترجمه حال او و خاندانش می پردازیم : ه مرا اگر یافتند خوب باشند و اگر هو یافته خوب یافتده در شهر نایین - بیست فرسنگی اصفهان و سی . و پنج فرسنگی یزد - زیارتگاهی است بنام مصلی که امروز مراد و مرجع اهالی نایین است. پیرتایین و مردم را بدان اعتقادی است . درین باره گاه عارفی روی در نقاب خاک کشیده که امیر عبدا لرهای نام داشت و د درویشی بی خویش و عارفی حقیقت اندیش بوده ۱- حاجی عبدالوهاب از عرفای سلسله دور بختیه بود که خلافت را از میر محمد تقی شامی یافته بود .

محمد حسن کوزه کنانی (آذربایجانی)، با پدرش محمد حسن اوایل عهد قاجاریه از تبریز به یزد و سپس به تایین آمدند . محمد حسن خدمت پیر را دریافت و مرید او شد، و مقاماتی دریافت ... آقا محمد پسر حاج عبدالوهاب که در حیات پدر در گذشته بود سه دختر داشت که یکی را پیر به مرید خود حاج محمد حسن . اب في العابدین شیروانی ، بیهان القيامة، ذیل تحت این مشهور است که روزی جناب غلب الافتاب زاد و وروش واقعی مرحوم حاجی عبدالوهان ناینی بحان مدمند استهاني) تشریف آورده بودند بوده وارده بنی بالا با ماجر محمد حسین بالاتربا ، حاجی محمد حسین شامل لو كان حاکم شهر اصفهان بالاترینتین بیکاریکی بالاثر امين الدولة بامداد بالاتر مقام الدول بالاتر، صدر اعطو ایران والسلام - فرزند با فرد من صدر التواريخ ) اسماجی تایبا اصغر شیرازی ، طرائق العلائق ص 11 - كلمة بركه در اول بسیاری از امكنه مقدس ایران آمده است

برای خرید کتاب تلاش آزادی نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید. و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

 

مدیر سایت
243

 دانلود کتاب هویت ملی : با تکیه بر هویت ایرانیان اثر دکتر عباس طباطبایی

 

چیستی و کیستی و تعریف ملت و گستره سرزمینی یکی از مهمترین مسائل علوم سیاسی به شمار می رود و دست کم در دو سده گذشته عامل تنازع میان دولتها و یا مردم ساکن در یک کشور بوده است.

در این کتاب تلاش شده است تا هویت ملی و مفاهیم پیرامون آن مانند ملت و ملت گرایی، تبیین گردد. فرض ما بر این است که هویت ملی برکنار از خودآگاهی و چیستی حقیقی یک ملت است و تعریف برساخته آنان به شمار نمی روند گو اینکه تلاش برای برساخت هویت بسیار زیاد بوده است.

اما خودآگاهی زمانی صورت می گیرد که هویت ملی دارای کارکردی سیاسی گردد. همچنین هویت ملی بر مؤلفه های گوناگونی استوار می گردد که مهمترین آنها و میزان تأثیر و ثأثر آنها در این کتاب بررسی شده است.

فرض ما بر این است که هویت ملی در مورد همه این مؤلفه ها اثربخشی ندارد بلکه اینها فصول و عروض هویت ملی به شمار می روند که هویت ملی را تعریف می کنند و هویت ملی به عنوان یک ذات کلی با از دست دادن مؤلفه های عرَضی و فصولی مانند مذهب یا زبان می تواند وجود داشته باشد.

در این پژوهش تلاش کرده ایم تا چارچوبی استوار از هویت ملی ارائه دهیم و سپس به هویت ملی ایرانیان پرداخته ایم. روش ما هرچند روشی تاریخی است اما تاریخ برای ما به مثابه حوادث واقعاً رخ داده نمی باشد.

بلکه تاریخ از منظر علوم سیاسی آن چیزی است که باور داریم رخ داده است. خواه این باور درست باشد یا تنها تحریفی هوشمندانه از تاریخ توسط گروهی از نخبگان صورت گرفته باشد. ما وقایع تاریخی را از نظر کارکرد و همچنین اثربخشی آن بر هویت ملی بررسی کرده ایم تا از این رهگذر به دریافتی درست از هویت ملی ایرانیان برسیم.

در این کتاب دوره های مختلف تاریخی بررسی شده است و همچنین چارچوب سرزمینی ایران و هویت سرزمینی آن سوای ماهیت سیاسی سرزمین مورد بررسی قرار گرفته است.
هویت ملی در ایران یکی از مباحث درازدامنی می باشد که چگونگی تعریف و بازتعریف آن بخشی از تاریخ معاصر ما را زیر تأثیر قرار داده است. هر تعریف ویژه ای از هویت ملی ایرانیان سمت و سوی گروه های سیاسی را مشخص می کند.

با این وجود تعریف هویت ملی در ایران یا یکسره توسط مفاهیم وارداتی و بیگانه با شرایط موجود ایران یا به صورتی کاملاً سطحی صورت گرفته است. اهمیت موضوع ضرورت دست زدن به این پژوهش بود. در این کتاب از منابع دست اول بسیاری استفاده شده است و تلاش این بوده است که هر ادعایی با استنادی استوار همراه باشد. به همین منظور انبوهی از کتب تاریخی به عنوان متون اولیه بررسی شده است.

 

 

مدیر سایت
217

دانلود کتاب حکومت وحشت در تبریز اثر ادوارد براون ترجمه آرش طهماسبی

 

 

هدف از این مکتوب آن است که توجهات را به برخی حوادث مهیبی جلب کنم که به تاریخ دسامبر ۱۹۱۱ دی ۱۲۹۰ خورشیدی و اوایل امسال (ژانویه ۱۹۱۲] در تبریز، شهر تجاری اصلی ایران روی داد نخست به این دلیل که هیچ چیز دیگری مانند این حوادث ابزارهایی را که بمنظور مرکوب روحیه ملت ایران و تقلیل این کهن ترین و مستعد ترین مردمان جهان به وضعیت بردگی و بندگی در مقابل قدرت روس به کار گرفته شده نشان نمیدهد؛ و دوم از آن جهت که مسئولیت این کشور انگلستان که همراه با روسیه مدعی حق انحصاری تأثیر سیاسی بر ایران است. واضحاً محلی از اعراب است.

تبریز شهری با بیش از ربع میلیون نفر جمعیت در منتهی الیه شمال غرب ایران در هشتاد مایلی [۱۳۰ کیلومتری مرزهای روسیه، واقع در استان زرخیز آذربایجان است که به یمن ثروت بمقایت و فعالیتهای اقتصادی خود، و نیز شخصیت سرسخت و کوشای ساکنانش مرکز و منگر اصلی خیزش ملی گرایانه علیه استبداد حکومت ضعیف و فاسد محمد علی شاه حاکم ،سابق شده است. نطفه این جنبش آزادی بخش که علم وعده ها را برای آینده ایران در خود دارد، نخست در زمان پدر شاه سابق و اندکی پیش از وفاتش در ژانویه ۱۹۰۷ بهمن ۱۲۸۵] بسته شد که سوگند وفاداری به مشروطیت نوین یاد کرده بود ظرف مدت یک سال و نیم از زمان جلومش، محمد علی شاه به مدد فرج قزاق و امرای روسی شان - یعنی عملاً نیروی نظامی روسیه - کوشید با خشونت مشروطیت را سرکوب مجلس را نابود و سلطنت مطلقه را احیا کند. در تهران مدتی گونه توفیق یافت اما تبریز مقاومت کرد و نه مله از جولای ۱۹۰۸ تا آوریل ۱۹۰۹ مرداد ۱۲۸۷ تا اردیبهشت ۱۹۸۸ در مقابل محاصره ایستادگی کرد. در این تاریخ جمعیت مرز الفحی و گرسنگی نزدیک شد.

و سقوط شهر الريب الوقوع به نظر می رسید. وقتی روسیه فرصت را غنیمت شمرد و البته با رضایت کامل وزرات خارجة ما همراه بود سقوط شهر ختمی شد. این اقدام ظاهراً در جهت حفاظت از جاد کنسول ها و اتباع اروپایی صورت گرفت و طرف روس اطمینان داد که اشغال شهر موفتی خواهد با این حال سپاه روس شهر را ترک نکرد. آنها اردوگاهی دائمی بیرون شهر برپا کردند و تا دسامبر سال قبل (۱۹۸۱) که عملاً با هدف سرکوب نهایی حزب ملی وارد ایریل تخلف آنها ملفت كيجة ورود آنها مقاومتی بود که به دنبالش حوادث هولناکی را در پی داشت. مقاومت طولانی مدت ترد در فاصله ۱۹۰۰ تا ۱۹۰۹ جنبش مردمی را قادر ساخت در نقاط مختلف ایران نیروی گرد آورند که بعد از رهایی تبریز خود را قدرت دور از انتظاری نشان داد روس ها اصلا در معادلاتشان حساب نکرده بردند که نیروهای ملی گرا قادر باشتند. در مقاومت اوج فراق محمد علی شاه قبلیه کنند و بر مسند قدرت در تهران بنشیند. با این حال این اتفاق در جولایی ۱۹۰۹ روی داد شده خلع شد و ایرانیها تحت سلطنت پسر جوان شاه مخلوع با نهایت غیر الملک سیاستمدار تحصیل کرده در انگلستان او با سر ادوارد گری در کالج بالبول همکلاس بود؟ اصول مشروطه را احیا کردند. این که ایران بتواند تحت نظم جنيد روحية ملی را اماده و توسعه کشور را آغاز کند همواره محل تردید و تصار بود اما دست کم کشور ممکن بود. این امکان را داشته باشند که در این مسیر تلاش کند. اما این اجازه داده نشد با توافق روسیه و بریتانیای کیر شاه تبعید و مقرری بگیر شد و بنا شد اگر تلاشی جهت بازگشت به قدرت طرزی اش قطع شود.

او بعد از شکست در حمله جولای ۱۹۱۱ و با الماضي مستقيم و تقریباً اشکار روسیه، که در خاکش پناهندگی یافته بود. اجازه بازگشت پیدا کرد. دولت ایران مجید شده درباره برای او مقرری صادر کند و او دویان در صدد توطنه جهت بازگشت به سلطنت برآمد شاه سابق برای دومین بار در اکتبر ۱۹۱۱ آبان ۱۹۹۰] ایران را ترک کرد و خروجش با حمله ای به مراتب مرگبارتر به استقلال ایران مصادف شد دولت ایران که از خود هیچ خبره مالی با صلاحیت در اختیار نداشته از یک دبیر آمریکایی قابل استعداد طليف و بعداً، وعلى طالبات را فقط با کمک یک نیروی کار آمد می توانستند از بزرگ و کوچک جمع آوری کنند، یک اروپایی قابل دیگر را استخدام کردند تا اداره این نیرو را بر عهده گیرد. به پیشنهاد رئیس جمهور ایالات متحده [هاوارد تالت کی مستر شوستر در بهار ۱۹۱۱ به سمت خزانه دار کل ایران گماشته شد و کاپیتان استوکس بعدها ماتور استوکس قابل ترین و گوشاترین افسر ارتش هندوستان در جولایی با پایان یافتن وظیفه اش به عنوان وابسته نظامی سفارت بریتانیا در تهران، فرماندهی ژاندارمری خزانه داری را بر عهده گرفت.

دولت بریتانیا لخت اعتراضی به این کتاب نشان عاد هر دو عربیا در انجام ماموریت خود موفق بودند و توانستند قدرت و اقتدار دولت ایران را در امور خیالی مالی و نظم عمومی احیا کنند، اما روس ها اقدامات جدی و موثری اتخاد کردند تا از شر این دو خلاص شوند. در این مقطع بود که یک قدم موثر دیگر توسط روس ها بر داشته شد. شجاع الدوله یا اگر بخواهم نام کامل او را بیان کنم چرا که این فقط یک لقب اشراقی است. حمد خان شجاع الدوله، یکی از سرداران سپاه شاه سابق و بزرگ ایل شاهسوی از اوت 1411 مرداد ۱۹۹۰ به دنبال به دست گرفتن اختیار تحدید بود که خارج از آن نیروهای روس مذاهی بودند یک خرج رفتار بی طرفانه را اتخاذ کرده اند، اما به همت گروهی از فداییان محلی که در گذشته شجاعانه در مقابل سیاه شده سابق مقاومت کرده بودند بشون توفیق باز مانده بودند.

روسها مصمم بودند که فداییان را خلع سلاح کنند و به این منظور ۷۰۰ مرد را از اردبیل گسیل داشتند تا در فتح تریز یاری رسانند. آنها در انجام وظيفة خود موفق بودند البته تنها بعد از این که به واسطه سوه مدیریت فاحش در برخی اقدامات مقامی انگیزه مضاعفی پیدا کردندا اشتباهاتی که مسئول برود مخاطرات هولناکی شد که تر و خشک را با هم سوراند و تنها دامن فانیان بلکه رهبران حزب مشروطه و صاحب ملسیان و افراد می شود شهر را هم گرفت بالافاصله بعد از شکست ملیون روس ها که حالا اختیار کامل شهر را در است داشتند، شجاع الدوله را که مدتها شهر را محاصره کرده بود به سمت حاکم تبریز منصوب کردند. کنسول بریتانیا در تبریز مستر شیلی رضایت خود از این انتصاب را اعلام کرد. شجاع الدوله در دوم ژانویه ۱۱ دی را وارد تمیز شد.

 

 

 

برای خرید کتاب حکومت وحشت در تبریز نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید

 

مدیر سایت
233

دانلود کتاب خاندانهای حکومتگر ایران یا الیگارشی اثر ابوالفضل قاسمی

 

 

 

 

علاوه بر حکومت عراق و ملایر و تویسرکان بحکومت بالاستقلال دار الخلافه باهره مهران نیز منصوب و برقرار و در ۱۲۷۶ بيك قطعه نشان تمثال همایون سرفراز و جزء وزراء و اعضای عظام مجلس شورای دولتی منسلک شدند و ۱۲۷۷ نشان درجه اول مجیدی از دولت عثمانی برای ایشان آمد و ۱۲۷۷ سرداری قشوق عراق نیز پایشان تفویض شد در ۱۲۸۶ در حالیکه بامارت و ریاست توپخانه مبارکه برقرار بودند، بمنصب وزارت جنگ برقرار و پس از چندی مستقلا بوزارت جنگ منصوب گردیدند.

در ۱۲۹۰ در رکاب بسفر فرنگستان رفته بعد از مراجعت مجدداً بوزارت جنگ و امارت توپخانه و قورخانه نایل شدند در ۱۲۹۱ بحکومت عراق و بروجرد منصوب و ۱۲۹۳ پس از قدری انفصال این حکومت مجددا حکومت ایالت مرکزی که عراق ، همدان، ملایر ، تویسرکان نهاوند، گلپایگان، خوانسار باشد با لقب نبیل فرمانفرمایی پایشان تفویض و مرحمت شد و ۱۲۹۶ بحکومت ایالت کرمان و بلوچستان مأمور و منصوب گردیده و همواره اوقات دارای مراتب عاليه و مناسب منظمه و امتیازات بزرگ دولت و مورد مراحم والطاف مخصوص بوده و هستند .

  بروجرد بطوریکه دیدید عمر سیاسی حضرت والا بیشتر در امور سپاهیگری گذشته است مجد الملك سينكي پرده از این علاقه شاهزاده به امر قشون بر میدارد و معتقد است: هر فوج بی زحمت زرع و کشت و آفت ارضی و سماوی يك ده معتبری منفعت داشت) ، بار داستان از اقدامات برجسته فیروز میرزا در این سمت تغییر غذای سرد و حاضری سربازان به غذای گرم است که مجد الملك در این باره چنین مینویسد : پیش از اینکه در شداید گرسنگی حرکت مذبوحی از افواج میشد ناله و فریادی میکردند بچند لقمه حاضری كه سيك و سريع الهضم و مختصر بود آنها را سیر میکردند به پایه میبستند و تازیانه میزدند در این دو سال سنگینی آقا اقتضا کرد سربازها را بغذای مطبوخ یعنی تیرباران گلوله بقددیست دیر هضم و سنگین از وجع جوع خلاصی دهند تا بشجاع العالم ملقب شود وزیر جنگ با هر گونه نوسازی ارتش و برقراری نظم درست مخالف بود و وقتی تصمیم گرفته میشود امور اداری ارتش را از وضع بلبشو و هرج و مرج برهانند وی اعتراض میکند منطق ارتجاعی وی شنید نیست کتاب بالا در این مورد چنین مینویسد از کتابچه های تنظیمات قشون که متتبعین ایرانی نوشتند و بدستخط همایون موشح شده فیروز وزیر جنگه اعتراض غریبی دارد میگوید بعد از سالها تجربه و زحمت اینقدر خاک بر سر ما شده که نقل خود را کنار بگذاریم مقلد مرد که فرنگی شویم ریشمان را بدست چند نفر جاهل بدهیم لازمه تنظیمات قشونی تسلط زیاد است و پول حاضر که آدم بتواند رخنه کار ها را ببندد افغانها که صفویه را متفرق کردند کتابچه تنظیمات داشتند نادر که هر چه «نه» بدتر افغانها را پاره کرد و تمام هندوستان را گرفت قواعد فرنگی میدانست من این چیزها را نمیدانم شغلی پادشاه یمن محول کرد از کسالت بیرون بیایم هزار نفر در این میانه از من توقع دارند طالع بد عجب چیزیست مردم بردند و خوردند بمن که رسید باید گرفتار این لجن کاری باشم مجد الملك در صفحات دیگر از سول استفاده فیروز میرزا از ارتش و ایجاد بلواهای ساختگی و اردوکشی دروغی بمنظور یافتن راه خرج و دخل نکات جالبی مینویسد که ما مطلب را مقراض میکنیم علاقمندان را به خواندن این کتاب سفارش می نمائیم .

لرد کرزن نظر میدهد: شوق و شف برای دوستی با انگلیس، صمیمیت و وفاداری نسبت بدولت انگلیس هیچوقت باین درجه در ایران بالا نرفته بود که در زمان صدارت میرزا حسین خان سپهسالار بالا رفت در این دوره دوستی دولت ایران با علادرجه رسید محمود محمود مورخ فقید در تأیید این نظر مینگارد: در هیچ تاریخی اولیاء امور ایران این اندازه اظهار صمیمیت و یگانگی نسبت به انگلستان نشان نداده اند در حقیقت در مدت دهسال تمام از ۱۲۸۰ تا ۱۲۹۱ وزراه ایران کاملا در دست سیاسیون انگلیس بوده نسبت به آنها صدیق و وفادار در مقابل تقاضاهای آنها بی اختیار بودند (۱) نقشه استعمار در این سالها در اختیار گرفتن تمام منابع کشاورزی و معدنی و مالی از راه قرار داد رویتر ( حل مسئله مرزهای شرقی و ایجاد حریم برای هندوستان و معامله روی مناطق ایران در آسیای مرکزی بود .

 

برای خرید کتاب خاندانهای حکومتگر ایران یا الیگارشی نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید . و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

مدیر سایت
368