پشتیبانی از ساعت ۹ صبح الی ۱۰ شب :  ۰۹۱۲۵۳۴۳۶۴۴

کتاب سیاسی

دانلود رایگان کتاب سیاسی

..................................................................................................

دانلود کتاب فروپاشی نظام سنتی و زایش سرمایه داری در ایران : جامعه ایران در دوران رضا شاه اثر احسان طبری

 

 

معاصر، نگارنده را در تمایل خویش استوارتر ساخت. در واقع بررسی تاریخ دو قرن اخیر برای درک ژرف ریشه و کنه حوادث و پدیده های جامعه ما در زمان معاصر دریافت عمیق منطق خاص تکامل حوادث در کشور ما که خود شرط و مقدمه ضرور داشتن دید درست در مبارزه اجتماعی است، اهمیت عملی فراوانی دارد که در باره آن سخنوری و استدلال زائد است و بر ارباب بصیرت پوشیده نیست. عامل دیگری که ضرورت این کار را برجسته تر میکرد انتشار روز افزون پژوهش های تاریخی و تحلیل های اجتماعی - سیاسی در باره این دوران از طرف آن مؤلفانی است که یا به جامعه شناسی علمی مارکسیستی - لنینیستی باور ندارند و یا آن را به شکل نارسا و انحرافی درک می کنند و به همین نحو نیز انطباق میدهند تاریخ برای کسی که با بسیج علمی به سراغ آن نرود، پیوسته انیان در همی از فاکتهاست که به سفسطه گو به همان اندازه امکان استناد به اسناد و واقعیات می دهد که به جوینده حقیقت زیرا تنها با گزین کردن واقعیات نمونه وار که مظهر بروز قوانین نهانی تاریخ است و تنها با تنظیم تحلیلی این واقعیات بر پایه اسلوب علمی، رها از پیشداوری ها، آزاد از اغراض میتوان مسیر حقیقی تاریخ را ترسیم کرد.

خطر سفسطه های تاریخی در آنست که با ایجاد منظره ناسره ای از تحقیق و تحلیل دامی فریبا می گسترد که افراد خالی الذهن آسان در آن می افتند زیرا همه کس را فرصت و امکان آن نیست که انبوه فاکتها و اسناد تاریخی را بررسی کند و یا اگر بررسی کرد آنها را به درستی درک نماید و منطق درونی آنها را به درستی بیرون کشد سفسطه شبه تاریخی پیوسته حربه ای است گمراه ساز و لذا خطرناك . البته سیر حوادث گذشت زمان ماهرانه ترین سفسطه های تاریخی را روزی برملا خواهد ساخت و نهان ها عیان خواهد شد ولی تا دوران معینی این سفسطه ها قدرت تأثیر و گمراه سازی دارند و گاه حتی میتوانند داوری خطائی را چنان رسوخ دهند که تا دیری دریافت و اصلاح آن دشوار است .

به سفسطه تاریخی که آگاهانه و با قصد خاص به میان می آید باید تحلیل غلط و سطحی را که می تواند کاملاین یک نکته مهم و دارای اهمیت جهان بینی است که تاریخ را چگونه باید نگاشت. وقتی در عرصه تاریخ یا می نهید، چنان که یادآور شدیم، با انبوه گیج کننده ای از اشخاص و خوا می شوید. کدام یک از اینها عمده و التاریخ ساز است و باید اندیشه ها و نظر را برگزید ر کدام یک از اینها در کنار شط جوشنده و پیشرونده تاریخ قرار دار و می توان آنها را نادیده گرفت؟ به این پرسش مهم و بغرنج صاحب نظران طبقات مختلف های مختلف می دهند.

صاحب نظران جامعه شناسی و تاریخ شناسی بورژوا روند تاریخ معتقد نیستند، و آن را انبوهی از رویدادهای یگانه تکرار و یا اگر هم به خرده قوانینی که به عقیده آنها ناشی از یک نواختی روحیات و نفسانی انسانی است. باور داشته باشند، به هر حال سیر تکاملی تاریخ انسانی و قانون شونده ثبات من قوانین تکرار شونده، جری و مقتدر درونی آن را به شکل پی گیر با نایی گیر میکردند.

ولی پاسخ یک مارکسیست به سوال مطرح شده طور دیگر است. مارکسیست در تاریخ انسانی مانند تاریخ طبیعت یک حرکت تکاملی مشاهده می کند که ناشی از قوانین ویژه نشج اجتماع مشری است، یعنی تنها به مدد قوانین زیست شناسی و انسان شناسی ( آنتروپه لوژی ) نمی توان برای این پدیده ها توضیح و تحلیل مفتح، واقعی و علمی یافت تحول دائمی نیروهای مولده و مناسبات تولید یعنی زیروستای جامعه، دگرگونی حیات معنوی جامعه و روستای سیاسی و ایده تولوژیک آن که ناشی از تحول نخستین است و به نوبه خود در آن موثر است، آن تحول را تند و کند می کنند.

برای خرید کتاب فروپاشی نظام سنتی و زایش سرمایه داری در ایران نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید.و برای دانلود رایگان به ادامه مطلی مراجعه نمایید

مدیر سایت
127

دانلود کتاب کژ راهه: خاطراتی از تاریخ حزب توده اثر احسان طبری

 

 

حوادث تاریخی پر سخن پر رمز و اشره است و فصیح تر و گویا تر از مقولات سرا به نمی گذشته خود و ادار کرده است. زیرا شخصیت من در کوره جریانی، سرشته شده که با علی آن گذشته خود آن شخصیت نفی میشود. این دیدگاه غیر از دیدگاه کسانی است که در منگنه خودستایی، کین نوزی رشک و افتراء فشرده شده و حدیث گذشته را وسیله اثبات خود و خرد کردن دیگران می سازند. حزب توده که خود را اخلاصمندانه حزب توده ایران می نامید، ولی در ایدئولوژی و در عمل سیاسی و اجتماعی خود در واقع و در حقیقت متعلق به ایران و مرد. آن کشور نبود. در مهر ماه ۱۳۲۰) یعنی در تاریخ تأسیس خود گذشته بر تفصیل و مبسوطی را از سازمانهای هم عقیده با خود (یعنی سازمانهای مارکسیستی همراه داشت.

بدون آناهی ولو مجمل با این گذشته، شناخت دقیق این حزب دشوار است میگوئیم آگاهی مجمل، زیرا آگاهی مفصل آن تکرار تاریخ معاصر ایران است چیزی که در ثبت و صلاحیت نویسنده نیست، بعلاوه این وظیفه بیرون از صلاحیت یک خاطره نویس است. مبارزه مارکسیستها در ایران از مدتها پیش از تأسیس حزب توده و حتی کمی پیش از حزب کمونیست ایران آغاز شده است. معمولاً زمان تشکل سراسری مارکسیستها در ایران را بعه دوران یعنی دوران سوسیال دمکراسی»، «دوران کمونیستی و دوران توده ای تقسیم می کنند. این تقسیم لا اقل در ین تاریخ نویسان توده ای مقبولیت یافته است.

این سه دوره سرشار است از مبارزه ای فاجعه آمیز و پر از فراز و نشیب همراه با شکستها و ورشکستگیها که طی آن گمراهان صدیق و یندار باف، قربانی دسیسه های آگاهانه کارکنان ایرانی کمونیسم بین المللی (کمینترن) و حتی عمال مستقیم شوروی شدند بسیاری از آنان به دست ارتجاع ایران یا به دست استبداد استالینی نابود و با در نهایت عملکرد مارکسیستها در ایران اجرای خدمت به ابر قدرت شرق بود. شرمساری به قدرت ارتجاعی یعنی به رژیم ستمشاهی پهلوی موجود در ایران تسلیم شدند.

در ماهیت ماركسيتها یعنی کسانی که با اعتقاد به جهان بینی و ایدئولوژی مارکسیسم نبرد در راه آن را پذیرفته بودند به طوع و رغبت تحت عنوان مقبول روش بین المللی جنبش کارگری انترناسیونالیسم)، در قبال منافع ابر قدرت شرق بعنوان وطن این انترناسیونالیزم بیعت کردند و در نتیجه پروانی نداشتند که در این کار خانواده مصالح و منافع مرده کشورشان را لگد سال کنند. این بیگانگی از مرده و میهن خود یکی از دلایل منفرد و منزوی بودن مارکسیستهاست.

دلیل دیگری که به انفراد و مطرودیت مارکسیستها در جامعه ایران منجر شده بی اعتقادی مارکسیسم نسبت به مذهب و از آن جمله دین حنیف اسلام و بی اعتنایی متکبرانه آنها به معارف اصیل و غنی اسلامی است. شیفتگی بهار کیسم که خود نشأت گرفته از فرهنگ غربی است، آنها را از شناخت عمیق نسبت به اسلام بی خبر و بیزار می نمود و در نتیجه منفرد و منزوی گشته و طعمه آسانی برای شکارگران بین المللی و ابر قدرت شرق شدند. در گریز از خشم و نفرت مرده، کسب لطف حامیان بیگانه برای این طرد شدگان نتیجه ای محتوم بود. ایدئولوژی مارکسیستی و اصل انترناسیونالیسم در این ایدئولوژی دریچه رخنه دستهای بیگانه ای میشد که در ایران منافعی برای خود قائل بودند و بالنتيجه و در عمل، جاسوس پروری می کردند.

در بین مارکسیستها گروه معدودی از تابعان و سرسپردگان و مجریان بلا اراده فرمانهای مراکز بین المللی بویژه ابر قدرت شرق وجود داشتند افراد دیگری نیز بودند که در صورت سرکشی و عده مراعات تبعیت بی چون و چرا علی رغم شخصیت نام آور خود از اعتماد آن مقامات اصلی محروم میشدند. این واقعیت تنها امروز بر برخی مارکسیستهای متعصب که مکتب خجلت آور شکست را در قبال عدالت اسلامی آزموده اند، روشن می گردد. زمانی بود که همه همین را میگفتند ولی مارکسیستها گوش بدهکاری به این سخنان نداشتند. دیوار تعصب و جزم گرایی و تکبر مارکسیستی در قبال هر انتقادی سخت و نفوذ ناپذیر است.

انجمنهای غیبی سوسیال دمکرات بطور اجمال باید گفت که تاریخ تشکیلات مارکسیستی در ایران با تشکیل انجمنهای غیبی سوسیال دمکرات در ایران آغاز می شود. انجمنهای سوسیال دمکرات در سه شهر تهران تبریز رشت تشکیل شده بود نمایندگان معروف این انجمن در تهران که تحت رهبری یک کمیته سه نفری فعالیت داشت عبارت بودند از: ملک المتکلمین سيد جمال الدين واعظ اصفهانی محمدرضا مساوات سید اسد الله خرفانی، ابوالحسن میرزا شیخ الرئيس، میرزا سلیمان خان میکده میرزا یحیی دولت آبادی نصرت السلطان، شیخ ابراهیم تبریزی حیدرخان عمواوغلی، صادق طاهباز میرزا ابوالقاسم صور اسرافیل، یحیی میرزا اسکندری سلیمان میرزا اسکندری ضیاء السلطان این افراد در پخش فکر مشروطیت، نقش بزرگی ایفاء کردند.

پس از حادثه کودتای محمد علی میرزا و استقرار استبداد صغیره (۱۹۰۸ میلادی) عده ای از این افراد در باغشاه بازداشت شکنجه و کشته شدند و با در اثر تعقیب عمال دولت در بدر و نابود شدند. باید تصریح کرد که نمایندگان سوسیال دمکرات (اجتماعيون عاميون) «مارکسیسته بمعنای واقعی کلمه نبودند و در بینش خود تصور احساسانی و رومانتیک درباره دمکراسی مردم و انقلاب زحمتکشان داشتند و شیوه های پارلمانی وعظ روحانی و ترور انقلابی افراد ارتجاعی را دنبال میکردند و حتی برخی از آنها در سازمان فراماسون» و «جمعیت آدمیت که خود به فراماسون مربوط بود عضویت داشتند. سرنوشت تاریخی این افراد نه تنها گوناگون است، بلکه در برخی موارد متناقض است و عملشان از خدمت تا خیانت فرق می کند و هر کدام باید جداگانه مورد بررسی مشخص قرار گیرد.

اما نمایندگان سوسیال دمکرات تبریز مرکب بودند از شیخ سلیم، میرهاشم، حاج رسول صدقیانی، آقاتقی شجاعی علی مسیو، میرزا علی اصغر خوئی حسین آقا فشنگچی، شریف زاده تقی زاده، میرزا جواد ناطق، حاج علی دواچی و غیره این انجمن نیز نقش مهمی در قیام تبریز و جنبش مشروطیت داشت، و نقش بعدی بسیاری از آنها تعلق به مارکسیسم نداشت ارتباط برخی از این افراد با آن کسانی که از روسیه و شهر باکو بود و لنین آنها را نیمه روشنفکران مسلمان ماوراء قفقاز که فراموش کرده اند که آنها اتباع روسیه انده (کلیات، ج ۱۰) می نامید یکلی فرق داشت.

ستارخان بوسیله برخی از این افراد جلب شد ولی در عمل شخصیت مستقل خود را نشان داد و از جانب مردم، قهرمان آزادی لقب گرفت. اما نمایندگان سوسیال دمکرات رشت عبارت بودند از سردار محیی، میرزا کریم رشتی میرزا حسین کسمایی سید اشرف الدین گیلانی (مدیر) نسیم شمال) و یمیکیان قابل ذکر است که سرگو ارژنیکیدزه با چهل نفر گرجی و صد نفر آذربایجانی برای شرکت در انقلاب مشروطیت به ایران آمدند و عده ای از آنها از جمله ارژنیکیدزه به رشت آمد و بویژه با سردار محیی همکاری داشت.

به این ترتیب این جریان را میتوان تا حدى مقدمة تشکیل حزب بعدی، یعنی «حزب کمونیست دانست. حزب کمونیست ایران تشکیل حزب کمونیست ایران در محله صابونچی» واقع در با کوه تحت عنوان «حزب عدالت در ماه مه ۱۹۱۷ در اواخر جنگ جهانی اول، انجام گرفت و اسدالله غفارزاده بعنوان صدر این حزب انتخاب شد. آنطور که پیشه وری در «تاریخچه حزب عدالت منتشره در روزنامه اش به نام آژیر مینویسد بیچاره را یعنی غفارزاده را پیش از آنکه خود را به جنگل برسانده در خیابانهای رشت مورد حمله قرار دادند، بوسیله اشخاصی که اسم آنها را لازه نمیدانم به قلم بیاورد. (آژیر، ۱۳ آبان (۱۳۲۲) حزب عدالت روزنامه ای به نام بیرق عدات منتشر می کرد. بر اساس همین حزب است که در تابستان ۱۳۹۹، «حزب کمونیست ایران، تشکیل می شود.

 

 

برای خرید کتاب کژ راهه نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید. و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

 

مدیر سایت
260

دانلود کتاب تلاش آزادی اثر محمد ابراهیم باستانی پاریزی

 

سال ها پیش در یکی از روزهای اواخر تابستان ۱۳۲۵ برای ادامه تحصیلات عازم تهران بودم . قسمت عمده کویر لوت را از کرمان و رفسنجان تا اردکان و عقدا پشت سر نهاده به آبادی رسیدم که نایین خوانندش، این آبادی شهری است ولی کوچک و دهی است اما بزرگ با این نام نا آشنا نبودم ، حد اقل شهرت هیای معروف آنرا در کتابها خوانده بودم ، و بعض رجالش را بنام شناخته بودم ، مسافرت ما با اتومبیل باری بود و من ورفیق هم کلاسم بر فراز اتومبیل جای داشتیم و حرارت جوانی و تحصیل بهر حال گرممان داشت، از دور گندی کبود در این شهر بنظر آمد و همسفران گفتند : مقبره پیری است در نایین ، و دیگری گفت مقبرة جد خانواده مشير الدوله و پیرنیا هاست و مراد میدهد! من که سه جلد کتاب ایران باستان و ایران قدیم پیرنیا را دیده و اجمالا خوانده بودم و مراد دل از تاریخ ایران قدیم یافته بودم سخنش را تصدیق کردم .

سالها از این سفر گذشت، در دوره دانشکده بارها کتاب ایران باستان را زیرورو کردم، اما اطلاع مفصلی از احوال مؤلفش بدست نیاوردم گاه گاه در بعض کتب تاریخ معاصر با جراید بنام های مشیر الدوله بالموقين الملک که کلمه پیرنیا بدنبالش می آمد ، بر میخوردم ولی هيچيك متضمن شرح حالی از این رو نبود .

امسال که ایران باستان تجدید چاپ میشد ، قرعه قال بنام من آمد. که مطوری چند در باب دردی که بعقیده شخصی خود، او را بزرگترین رجل سیاسی و اخلاقی و فرهنگی معاصر می شناسم ، بقلم آرم ، این کار البته از حد چون منی خارج بود ، چه بسیار کسان بودند که شایستگی بیشتر و اطلاعات مفصلتر از من داشتند، ولی شیفتگی و علاقه من به سرگذشت این داهیه قرن بیستم ایران، پای گستاخی را پیش آورد : همه در خورد وصال تو و من از همه گیر همه حیران جمال تو و من از همه بیش نگارش ترجمه بزرگان عصر، خصوصاً کسی که چند روزه نمایندگی جلس داشته و چهار بار بمقام صدارت مملکت رسیده و بیست بار در ایینه های مختلف وزیر بوده و هم اکنون پیش از ثلث قرن از وفات او گذشته است، کاری دشوار است، چه اصولاً تاریخ این ایام هنوز در ین بیطرفی و بی عرضی به رشته تحریر نیامده بسا از بازیگران صحنه های ان، هنوز حیات دارند و طبعا خاکستر تبییات از چهره عقاید و آرام کنار نرفته و غرضها وكينه ها و اوهام وتصورات از آئینه دلها زدوده نده است ، پس چگونه توان بر احوال کسی بی فرضانه آگاه شد که دود بیست و پنج سال عمر خود را در کشاکش بزرگترین حوادث عصر گذرانده و در تحولات بزرگ کشور ، بحن ، عنصری مؤثر بوده است ؟

با همه این احوال به مصداق مالا بذراك كله الاشتراك حله ، بقدر قدرت خود دست بدین مهم بازیدم، و شرح حالی قاعدی مختصر از مرحوم حسن خان پیرنیا مشیر الدوله و پدرش میرزا نصر الله تهیه کردم که هر چند ناقص است ولی بهر حال گوشه ای از یک دوران کوتاه از تاریخ ایران را - که اتفاقا پر از حوادث و پیش آمدهای مهم و سهمگین است - در بردارد . مرحوم مشیر الدوله در پیدایش مشروطیت، در ماجراهای محمد على شاه و مشروطه خواهان، در اعتراض به قرارداد ۱۹۰۷ در لغو قرار داد ۱۹۱۹ ، درختم قضایای خیابانی و جنگل و اعاده آذربایجان ، در وقایع کوتای ۱۲۹۹، و در قضایای جمهوریت، همه جا دخیل و وارد و عضو مؤثر بوده و همه جا جانب مردم و عامه و در عین در پیدایش فرهنگ جدید و ایجاد مدرسه علوم سیاسی و حقوق و همچنین ایجاد دادگستری جدید ایران، سیم اکبر از آن اوست و با همه اینها نگارش سه جلد ایران باستان مقام و حق او را تایدان پایه بالا میبرد که حق فردوسی و شاهنامه بر ملت ایران، با کمی تسامح با آن تفاوت زیادی ندارد ... اینک با توجه باین مراتب به ترجمه حال او و خاندانش می پردازیم : ه مرا اگر یافتند خوب باشند و اگر هو یافته خوب یافتده در شهر نایین - بیست فرسنگی اصفهان و سی . و پنج فرسنگی یزد - زیارتگاهی است بنام مصلی که امروز مراد و مرجع اهالی نایین است. پیرتایین و مردم را بدان اعتقادی است . درین باره گاه عارفی روی در نقاب خاک کشیده که امیر عبدا لرهای نام داشت و د درویشی بی خویش و عارفی حقیقت اندیش بوده ۱- حاجی عبدالوهاب از عرفای سلسله دور بختیه بود که خلافت را از میر محمد تقی شامی یافته بود .

محمد حسن کوزه کنانی (آذربایجانی)، با پدرش محمد حسن اوایل عهد قاجاریه از تبریز به یزد و سپس به تایین آمدند . محمد حسن خدمت پیر را دریافت و مرید او شد، و مقاماتی دریافت ... آقا محمد پسر حاج عبدالوهاب که در حیات پدر در گذشته بود سه دختر داشت که یکی را پیر به مرید خود حاج محمد حسن . اب في العابدین شیروانی ، بیهان القيامة، ذیل تحت این مشهور است که روزی جناب غلب الافتاب زاد و وروش واقعی مرحوم حاجی عبدالوهان ناینی بحان مدمند استهاني) تشریف آورده بودند بوده وارده بنی بالا با ماجر محمد حسین بالاتربا ، حاجی محمد حسین شامل لو كان حاکم شهر اصفهان بالاترینتین بیکاریکی بالاثر امين الدولة بامداد بالاتر مقام الدول بالاتر، صدر اعطو ایران والسلام - فرزند با فرد من صدر التواريخ ) اسماجی تایبا اصغر شیرازی ، طرائق العلائق ص 11 - كلمة بركه در اول بسیاری از امكنه مقدس ایران آمده است

برای خرید کتاب تلاش آزادی نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید. و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

 

مدیر سایت
470

 دانلود کتاب هویت ملی : با تکیه بر هویت ایرانیان اثر دکتر عباس طباطبایی

 

چیستی و کیستی و تعریف ملت و گستره سرزمینی یکی از مهمترین مسائل علوم سیاسی به شمار می رود و دست کم در دو سده گذشته عامل تنازع میان دولتها و یا مردم ساکن در یک کشور بوده است.

در این کتاب تلاش شده است تا هویت ملی و مفاهیم پیرامون آن مانند ملت و ملت گرایی، تبیین گردد. فرض ما بر این است که هویت ملی برکنار از خودآگاهی و چیستی حقیقی یک ملت است و تعریف برساخته آنان به شمار نمی روند گو اینکه تلاش برای برساخت هویت بسیار زیاد بوده است.

اما خودآگاهی زمانی صورت می گیرد که هویت ملی دارای کارکردی سیاسی گردد. همچنین هویت ملی بر مؤلفه های گوناگونی استوار می گردد که مهمترین آنها و میزان تأثیر و ثأثر آنها در این کتاب بررسی شده است.

فرض ما بر این است که هویت ملی در مورد همه این مؤلفه ها اثربخشی ندارد بلکه اینها فصول و عروض هویت ملی به شمار می روند که هویت ملی را تعریف می کنند و هویت ملی به عنوان یک ذات کلی با از دست دادن مؤلفه های عرَضی و فصولی مانند مذهب یا زبان می تواند وجود داشته باشد.

در این پژوهش تلاش کرده ایم تا چارچوبی استوار از هویت ملی ارائه دهیم و سپس به هویت ملی ایرانیان پرداخته ایم. روش ما هرچند روشی تاریخی است اما تاریخ برای ما به مثابه حوادث واقعاً رخ داده نمی باشد.

بلکه تاریخ از منظر علوم سیاسی آن چیزی است که باور داریم رخ داده است. خواه این باور درست باشد یا تنها تحریفی هوشمندانه از تاریخ توسط گروهی از نخبگان صورت گرفته باشد. ما وقایع تاریخی را از نظر کارکرد و همچنین اثربخشی آن بر هویت ملی بررسی کرده ایم تا از این رهگذر به دریافتی درست از هویت ملی ایرانیان برسیم.

در این کتاب دوره های مختلف تاریخی بررسی شده است و همچنین چارچوب سرزمینی ایران و هویت سرزمینی آن سوای ماهیت سیاسی سرزمین مورد بررسی قرار گرفته است.
هویت ملی در ایران یکی از مباحث درازدامنی می باشد که چگونگی تعریف و بازتعریف آن بخشی از تاریخ معاصر ما را زیر تأثیر قرار داده است. هر تعریف ویژه ای از هویت ملی ایرانیان سمت و سوی گروه های سیاسی را مشخص می کند.

با این وجود تعریف هویت ملی در ایران یا یکسره توسط مفاهیم وارداتی و بیگانه با شرایط موجود ایران یا به صورتی کاملاً سطحی صورت گرفته است. اهمیت موضوع ضرورت دست زدن به این پژوهش بود. در این کتاب از منابع دست اول بسیاری استفاده شده است و تلاش این بوده است که هر ادعایی با استنادی استوار همراه باشد. به همین منظور انبوهی از کتب تاریخی به عنوان متون اولیه بررسی شده است.

 

 

مدیر سایت
316