دانلود کتاب حافظ به سعی سایه

 

 

هوشمندی ست تشنه دانستن راز دهر و معماری وجود. نگران سرنوشت انسان و آزرده از رنج و ساتمی که به ناروا بر فرزند آدم می رود.

دیوان حافظ فرزانه ای ست که پیوسته در طلب حقیقت است. اما بایسته هیچ حقیقت قرار داده ای نیست.

پرسنده ای ست ناخرسند چون و چرای او پاسخی نمی باید یکی از عقل میلاند، یکی طامات می بافد...

برهان علم و عقل را دلش نمی پذیرد و توجیه ملل و نحل را عقلش نمی پسندد.

احکام و آراء و اصول و فصول را در بوته دل و جان خویش میگدازد و حاصل این جذب و ذوب آیینی ست که خود آن راه بیاندیشه از سرزنش ،مدعیان، شیوه مستی و رندی می نا نامد.

رند آزاده ای که از يك سو دنیا را دنی میداند و از نیرنگ این پیر بی بنیاد فرهادکش فریاد بر می دارد و از سویی نسیم حیات از پیاله میجوید و چشم و دلش در پی مطرب و ساقی و گل است و نبید.

رند راه تشینی که با فقر ،ظاهر، گنجینه دار محبت و هم پیمانه ساکنان حرم ستر و عفاف ملکوت است.

رندی که همر از جام جهان نما و ناظر خلقت آدم است. می گوید: دیدم که ملايك گل آدم بسرشتند و به پیمانه زدند. این همان لاف اناالحق نیست؟ رند عالم سوزی که ز هرچه رنگ تعلق پذیرد آزاد است اما به دوچیز سخت دلبسته است: عشق و شعر، عشقی که طفیل هستی آنند آدمی و بری و شعری که قدسیانش در عرش از بر می کنند.

ندیدم خوشتر از شعر تو حافظ به قرآنی که اندر سینه داری این سوگندی عظیم است. آنکه به گواهی ،دیوانش از رودکی تا معاصران خود همه را دیده و سنجیده، و اشتغال او محافظت درس قرآن و تحصیل فنون ادب و تجسس دواوین عرب بوده، به علم و یقین جنین زبان به دعوی برگشاده است. با این همه به جمع اشتاب غزلیات نپرداخت و به تدوین و اثبات ابیات مشغول نشد

. چرا؟ به عذر ناراستی روزگار و غدر اهل عصر؟ با باورداشت این که حاصل کارگه کون و مکان این همه نیست؟ او باور داشت که هنر خود عیان شود و می دانست که عروس سخنش به جنان جمال و کمالی آراسته است که از میان خیل خوبرویان جلوه ممتاز و متمایز خواهد داشت.

اما وقتی که شیفتگان ذوق و اندیشه او با چند وجه از آن بدیع بی بدیل روزگار مواجه می شوند. چه بایدشان کرد؟ همین نکته نازک و دقیقه دشوار است که جویندگان کلام اصیل خواجه را به تردید و دودلی دچار میکند که دل به عشوه که دهیم اختیار چیست ؟

 

برای خرید کتاب حافظ به سعی سایه نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

 

 

اصل اساسی اکثر محققان و حافظ پژوهان تکیه بر کهن ترین نسخه یا نسخه هاست. این اصل، در نفس خود صحیح و معتبر است. زیرا هر چه نسخه جدیدتر، یعنی به فاصله دورتر از زمان شاعر نوشته شده باشد، احتمال تغییر و تحریف و دخل و تصرف در آن بیشتر است. اما در اینجا چند اشکال هست اول این که تاریخ نسخه های کهن بسیار به هم نزديك است. چنان که ۱۴ نسخه مستند شادروان استاد دکتر خانلری هر كدام يك تا چهار سال، و تنها نسخه های ل و م نه سال از هم فاصله دارند. و این مدت بسیار کمتر از آن است که مشمول حکم مرور زمان و موجب تحریف و تصریف در آن شود... دوم این که تاریخ نسخه ها تاریخ کتابت است و هیچ یک از کاتبان نگفته اند که متن را از کجا آورده اند.

چه بسا کاتبی دیرتر از دیگری ولی از منبعی نزدیک تر به شاعر نوشته باشد. سوم این که شاید در جهان هیچ منتی چون دیوان حافظ نباشد که پدیدآورنده، خود این همه تغییر و تبدیل در آن روا داشته باشد. اگر از بعضی خطاهای کاتیان کم سواد که تشخیص آن دشوار نیست. بگذریم و برخی اشتباه های سمعی و بصری آنان را نادیده بگیریم سهم مختصری برای عمد و غرض کانبان می ماند عمده اختلافها و نسخه بدلها کار خود شاعر است که با وسواس و موشکافی شگفت آوری شعر را گام به گام به سوی کمال و تعالی لفظی و معنوی برده است.

برای رسیدن به کلام اصیل ،خواجه باید تلفی او را از جمال جهان و جهان جمال دریافت و مسیر خلاقیت او را بازشناخت و با معیار و میزانهایی فراهم آمده از ویژگی های زبان او، به جست و جو در نسخه های مختلف پرداخت (ترجیحا نسخه های بازمانده از نیمه اول قرن نهم و در صورت لزوم نیمه دوم و حتی بعد از آن).

شرط لازم توفیق در این کار دوری جستن از آفت عادت و بیرون جستن از دام ذوق و پسند روز است. در پنجاه شصت سال اخیر بسیاری از بزرگان شعر و ادب درین کار به جان کوشیده اند و بی گمان کتاب حاضر اگر با بخت برخورداری از توفیق و تأیید همراه باشد. غالبا مدیون فیض و فایده ایشان است. علاوه بر آن در تهیه این متن موازین تو یافته ای به کار گرفته شده که نمونه وار مقدمه می آید و امید است که اگر نکته ای ازین میان درخور اعتنا و مایه گشایشی بود. درین به مدد همت و هنر صاحب نظران و بزرگان اهل ،تمیز توسعه یابد و تکمیل شود تا روزی برسد که با احتمالی نزدیک به بقین بتوان گفت که دیوان کاملی از آن خاکی افلاکی فراهم شده است.

 

 

 

دانلود کتاب حافظ به سعی سایه