کتاب ایدئولوژی نهضت مشروطیت ایران اثر فریدون آدمیت 2 جلدی
دانلود کتاب ایدئولوژی نهضت مشروطیت ایران اثر فریدون آدمیت
در تعقل تاریخی, تاریخ جریان است در توالی حوادث,حوادثی که نه در خلاء وقوع می یابند و نه اسرار آمیزند بلکه قانون منطقی ترتب معلول حاکم بر سلسله حوادث است.
هر حادثه تاریخی حادثه دیگری را به دنبال می آورد. تنها از این نظرگاه است که قضیه و واقعه ای می تواند محتوم و پرهیز ناپذیر باشد. ورنه هیچ واقعه ای اجتناب ناپذیر نیست.
چه بسار ممکن است معلول خود علت باشد و به صورت علت فاعلی وقایع درآید.گرچه تشخیص دقیق علت فاعلی حوادث گاه مساله پیچیده تاریخ است.
در سیر تحولات تاریخ سیاسی گاه به حوادثی بر می خوریم که به خودی خود علت یا علل ساده و حتی پیش پا افتاده ای داشته اند. اما همین حوادث اثار و نتایج مهم و یا بسیار مهم به بار اورده اند.
در چنان مواردی اثار و نتایج یعنی معلول تاریخی را نباید با علت ساده حوادث قیاس کرد.
بلکه در این حالت معلول خود علت فاعلی گشته و نتایج عمده و فراگیری برآن مترتب گردیده است. از قضا در تاریخ سیاسی مشروطیت موارد متعددی را ملاحظه می کنیم که ترک عمل واجب حادثه ای را به وجود اورده که منشا اثار مهمی شده است. حادثه ای که در منطق ترتب معلول ذاتا می توانست همان اندازه اجتناب پذیر باشد که نتایجش مهلک و مصیبت بار بود.
کتاب ایدئولوژی نهضت مشروطیت ایران : مجلس اول و بحران آزادی اثر فریدون آدمیت
تفکر تاریخی عنصر اصلی تاریخ نویسی جدید است. کار مورخ گردآوری واقعیات از هر قبیل و تلمبار کردن آنها بصورت خشکه استخوان در موزه اثار باستانی نیست.
تاریخ نگارانی بوده اند که جزییات وقایع را بصورت مواد خانم تاریخ ثبت می کردند بدون اینکه به کشف علل و نتیجه انها برایند. یا بتوانند از مجموع انها فکر عمیقی عرضه بدارند. این خصلت گروهی از مورخان سده نوزدهم بود که بهحد انتقاد عقل تاریخی نرسیدند.به دیگر عبارت انچه به تاریخ روح و معنا می دهد گنجاندن کل ریزه وقایع در متن تاریخ نیست. بلکه دست یافتن به گذشته رنده و شناخت جریان تاریخ است. مورخ با بصیرت تاریخی از انبوه واقعیات مهمترین و با معنی ترین شان را مشخص می کند.
چگونگی وقوع هر حادثه را به درستی و علت یا علل انرا به دست می دهد. رابطه منطقی توالی وقایع را می سنجاند و با تحلیل و تفسیر وقایع تصویری هرچه دقیقتر و روشن تر از جریان تاریحخ ارائه می دهد.
بدیهی است تاریخی که بر پایه اسناد و مدارک اصلی و دقت در معانی انها بنا نشده باشد تاریخ نیست.
مهارت فنی در بهره برداری از منابع گوناگون نسبت تالیفی واقعیت گرد اورده شده و ترکیب معانی در نظم عقلی از شرایط اساسی هر تحقیق تاریخی جدی است.َ