دانلود کتاب تهران در گذرگاه تاریخ ایران اثر حسین ملکی

شهری که امروز در آن زندگی می کنیم و مرکز اداری و سیاسی کشور است و از لحاظ گسترش شتابنده و ابعاد شهرک های اقماری در زمره بزرگترین و مهمترین پایتخت های جهان به شمار می رود. در روزگاری نه چندان دور روستایی کوچک و گمنام و نشانی بوده که توجهی را به سوی خود جلب نمی کرده است.جز اینکه جهانگردان و جغرافی نویسان که گاهی اشاراتی به آن داشته اند.
مقدر بود که این روستای کوچک که روزگاری بس دراز در دامن جنوبی سلسله جبال البرز آرمیده بود و هیچ کشش و جذابیتی نداشت به مرکز پر جوش و خروش فعالیت چندین میلیون انسان و پایگاه شکوه و جلال شهرهای ایران دراید.

تصویری که از تهران در آئینه تاریخ نشق بسته بسیار خواندنی و شنیدنی است.
زکریا ابن محمد محمود القزوینی از دانشمندان قرن ششم هجری که در علوم طبیعی و سیاسی و تاریخ و جغرافیای آن زمان و فن شعر و شاعری و خوش نویسی یگانه زمان خود بوده در اثر معروف خویش آثار البلاد و اخبار البلاد درباره تهران متن بسیار زیبایی دارد. که در کتاب نامبرده کاملا شرح داده ایم.

برای خرید کتاب تهران در گذرگاه تاریخ ایران اثر حسین ملکی نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید. و برای دانلود رایگان به ادامه مطلب مراجعه نمایید

 

پس از کشته شدن نادر و پیدایی زندیان در صحنه سیاسی ایران کریم خان زند به سبب منازعه دائمی که با محمدحسن خان قاجار داشت تهران را چون نزدیک به مازندران محل سکونت اصلی و عمده ایا قاجار بود مرکز استقرار خود قرار داد و در آبادی آن تا حدی کوشید و دستور داد عمارت بزرگی دیوانی و حرمخانه در آنجا بنا کنند و از تابستان 1173 هجری ساختمان آن آغاز گردید و بعد از اینکه محمد حسن خان قاجار در ساری به قتل رسید.ایمنی خاطر کریم خان تا حدی فراهم گشت. غفورخان نامی را حاکم تهران نمود و خود به شیراز رهسپار گردید و ساختمان عمارت دیوانی ناتمام ماند.
پس از فوت کریم خان زند اقا محمد خان قتجار فرزند محمدحسن قاجار در سال 1193 هجری قمری به همراه چهارده تن از بستگان خود از شیراز فرار کرد و نخست خود را به شاه عبدالعظیم رسانید و شهرت داد که به میان اهل و قبیله خود باز میگردد لیکن در خفا عده سوار به دور خود جمع کرد و بعد از چندین جنگ غفورخان حاکم شهر را مغلوب نمود و تهران را به تصرف خود در اورد.
آقا محمد خان قاجار مرد سنگدل و بی رحم که بر اریکه قدرت دست یافته بود پس از 17 سال تاخت و تاز و خونریزی و تاراج مردم در سال 1210 هجری در همان تالاری که روزی بعنوان اسیر و گروگان همراه بستگان و نزدیکانش به حضور کریم خان زند اورده شده بود. تاج پادشاهی بر سر نهاد و تهران را پایتخی خود برگزدیذ. چون سبکسرانه در پی بلند پروازی و جهانگردی بود تهران را دارالخلافه نامید تا روزی خود خلیفه مسلمین گردد.

 

دانلود کتاب تهران در گذرگاه تاریخ ایران